09-05-2026, 14:28
(09-05-2026, 12:01)SP9DK napisał(a): Nie będziemy wprowadzać modyfikacji płytek PCB, żadnego cięcia ścieżek i dodawania elementów.
Konstrukcja powinna pozostać estetyczna, zgodna z zamówionymi modułami i dokumentacją KiCad.
Wybacz, ale nie przemawia do mnie taki argument - tym bardziej, że ani nie trzeba żadnych ścieżek ciąć, ani wśród dotychczas opublikowanych projektów płytek nie ma płytki gniazd ani klawiatury (więc co najwyżej należałoby dodać rezystor(y) na przewodzie lub w nowo projektowanej płytce), ani Joker w obecnej formie nie jest wybitnie estetycznym projektem (las przewodów SMA nie wydaje mi się szczytem estetyki, to już budowany przeze mnie Brass jest bardziej estetyczny, bo składa się z dwóch płyt połączonych tylko wiązką zasilania i wąskim flexem). Ale nie w tym rzecz. Z jednej strony zachęcacie do wprowadzania własnych rozwiązań i eksperymentowania, z drugiej strony ograniczacie te możliwości zamykając żródła oprogramowania (co rozumiem i szanuję, choć nie do końca się z tym zgadzam). Więc czuję tu pewien dysonans...
Oczywiście to Wy jako autorzy podejmujecie decyzje projektowe a ja mogę tylko podziwiać rozwój Jokera i podsuwać dobre, złe i zupełnie głupawe pomysły
- oraz oczywiście próbować go poskładać ile się da po swojemu.
Łukasz, Warszawa - FT991, TRX Brass (w budowie), Joker SDR (w głowie) i trochę chińszczyzny dla smaku.