(09-05-2026, 7:53)SP9DK napisał(a): Cześć Łukasz, tak zaplanowałem zachowanie, żeby na skrajnych pozycjach wychodziło z ustawień.
Możemy to zmienić dodając nawet zawijanie w drugą stronę, to z kolei pozwoli na szybki dostęp
do końcowych nastaw będąc na początku listy. Pobierz jeszcze raz 2.0 z dzisiejszą datą i sprawdź.
Dla mnie jest super, o to mi chodziło. Zastanawiałbym się jeszcze, czy nie wyrzucic ustawianie Callsign przed CW Text 1 (albo w ogóle do Setup)- wtedy sekwencja SUBMENU VFO dawałaby natychmiastowy dostęp do licznika contestowego.
Nawiązując do niedawnych rozważań na temat ewentualnego trybu iambic - przyszedł mi do głowy pomysł, który być może pozwoliłby (muszę to jeszcze przeliczyć w wolnej chwili) na pozostawienie obu styków manipulatora na jednym pinie ESP bez wywracania wszystkiego do góry nogami - zamiast zwierać drabinkę bezpośrednio do masy możnaby ją zwierać przez rezystory. Pojawiłyby się wówczas dwa dodatkowe poziomy napięcia - to wprawdzie zmniejszyłoby margines błędu, ake jeśli ADC zdołałby je stabilnie odczytać . to temat od strony sprzętowej byłby z głowy przy minimalnej modyfikacji istniejącego hardware.
EDIT: np. zamieniając miejscami wartości R32 i R33 oraz dodając R7 1k5 (na pewno wartości można dobrać lepiej) w linii CW DOT zamiast dotychczasowych poziomów:
dot: 0V
dash: 0.55V
dot+dash: 0V
key: 1.14V
otrzymalibyśmy:
dot: 0.43V
dash: 0.82V
dot+dash: 0.31V
key: 1.14V (bez zmian)
Trochę ciasno, ale chyba poziomy buyłyby stabilnie odróżnialne?
Łukasz, Warszawa - FT991, TRX Brass (w budowie), Joker SDR (w głowie) i trochę chińszczyzny dla smaku.