Funkcja "jabiczna" nie została wprowadzona. Pisałem w dokumencie "Joker przyjazny telegrafistom", że Joker nie obsługuje "trybu" manipulatora dwudźwigniowego czyli nadawania naprzemiennego kresek i kropek przez naciśnięcie obu dźwigni jednocześnie.
W trybie nadawania CW z manipulatora funkcjonuje pamięć jednego znaku, nadawanie kresek i kropek wymaga jednak naprzemiennego naciskania dźwigni.
Wszystkie wejścia sterujące związane z nadawaniem są obsługiwane drabinką rezystancyjną na jednym pinie ESP32 opisanym jako PTT.
W związku z tym nie ma możliwości realizacji funkcji z dwóch wejść jednocześnie.
Pomyślimy o wprowadzeniu zmian w logice wejściowych pinów analogowych ESP32 (MENU i PTT).
Krótki opis wejść sterujących na płytce display.
Wejścia pracują jako zwieranie do masy !!!
Funkcje dotyczące CW są aktywne przy wybraniu mode CW.
CW DOT - nadawanie kropek, podłączenie dźwigni manipulatora.
CW DASH - nadawanie kresek, podłączenie dźwigni manipulatora.
CW KEY - trzy funkcje:
1. Nadawanie z klucza ręcznego.
2. Nadawanie z zewnętrznego klucza automatycznego.
3. Nadanie wybranego tekstu z pamięci lub raportu w zawodach. Działa tylko w przypadku wybrania tekstu (TEXT) do nadawania (wtedy nie działa nadawanie z klucza ręcznego lub automatycznego). Naciśnięcie klucza ręcznego spowoduje w takim przypadku nadanie wybranego tekstu.
TUNE - generowanie nośnej na częstotliwości pracy do strojenia zewnętrznego ATU.
TEXT - wejście w tryb nadawania z pamięci tekstów CW lub raport w zawodach, funkcjonuje jako szybkie wywołanie na ekran tekstów wpisanych do pamięci.
SSB - przełączenie na nadawanie w mode SSB, przykładowo jako przycisk PTT przy mikrofonie.
Powyższe informacje były zawarte w dokumencie Joker_07.
Dla lepszego zobrazowania przygotuję film jak u mnie funkcjonują wszystkie przełączania i co mam podłączone, powinno to ułatwić zapoznanie się z obsługą Jokera.
W załączeniu schemat w pdf dla zobrazowania powyższego opisu.
W trybie nadawania CW z manipulatora funkcjonuje pamięć jednego znaku, nadawanie kresek i kropek wymaga jednak naprzemiennego naciskania dźwigni.
Wszystkie wejścia sterujące związane z nadawaniem są obsługiwane drabinką rezystancyjną na jednym pinie ESP32 opisanym jako PTT.
W związku z tym nie ma możliwości realizacji funkcji z dwóch wejść jednocześnie.
Pomyślimy o wprowadzeniu zmian w logice wejściowych pinów analogowych ESP32 (MENU i PTT).
Krótki opis wejść sterujących na płytce display.
Wejścia pracują jako zwieranie do masy !!!
Funkcje dotyczące CW są aktywne przy wybraniu mode CW.
CW DOT - nadawanie kropek, podłączenie dźwigni manipulatora.
CW DASH - nadawanie kresek, podłączenie dźwigni manipulatora.
CW KEY - trzy funkcje:
1. Nadawanie z klucza ręcznego.
2. Nadawanie z zewnętrznego klucza automatycznego.
3. Nadanie wybranego tekstu z pamięci lub raportu w zawodach. Działa tylko w przypadku wybrania tekstu (TEXT) do nadawania (wtedy nie działa nadawanie z klucza ręcznego lub automatycznego). Naciśnięcie klucza ręcznego spowoduje w takim przypadku nadanie wybranego tekstu.
TUNE - generowanie nośnej na częstotliwości pracy do strojenia zewnętrznego ATU.
TEXT - wejście w tryb nadawania z pamięci tekstów CW lub raport w zawodach, funkcjonuje jako szybkie wywołanie na ekran tekstów wpisanych do pamięci.
SSB - przełączenie na nadawanie w mode SSB, przykładowo jako przycisk PTT przy mikrofonie.
Powyższe informacje były zawarte w dokumencie Joker_07.
Dla lepszego zobrazowania przygotuję film jak u mnie funkcjonują wszystkie przełączania i co mam podłączone, powinno to ułatwić zapoznanie się z obsługą Jokera.
W załączeniu schemat w pdf dla zobrazowania powyższego opisu.