To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX SSB QRP MINI-BLU na bazie mieszaczy SN16913
Joker jako program po kompilacji, jest dostępny dla wszystkich do wykorzystania, ale jako wartość intelektualna zawartości jest chroniona.
Jak działa kod w najdrobniejszych szczegółach (to co pisze Henryk) - tego nie będzie.
Ja sam nie mam umiejętności programowania i nie raz prosiłem "informatyków" o modyfikacje programów - sterowników TRX, ale to nie takie proste, bo wpierw trzeba zrozumieć logikę programu by wciąż nie było problemu: "błąd kompilacji"... po wielogodzinnej walce, najczęściej słyszałem: wolę napisać od początku niż poprawiać cudzy lub dokładać kawałki z innego programu..
Program do sterownika syntezy trx czy SDR to nie tylko "matematyka" do przetwarzania i obróbki sygnałów, to jest powszechnie dostępne, ale cała logika zależności, czy to w domenie cyfrowej czy przy sterowaniu peryferiami - zrobiona według indywidualnej wizji i pomysłu autora.... w związku z tym wyciąganie kawałków kodu do innego programu jak dla mnie mija się z celem, bo jedno nie pasuje do drugiego.
Każdy może mieć w tym zakresie inne zdanie i inne podejście.
Dajemy z Damianem taką ilość materiałów na temat jak robimy i jak funkcjonuje Joker ile możemy i nie ograniczamy się tylko do opisu jak zmontować.
Staramy się jak najwięcej udostępnić informacji dotyczących nowego podejścia do konstrukcji SDR-a, tak by każdy mógł zrobić swoją wersję.

Wiadomości w tym wątku
RE: TRX SSB QRP MINI-BLU na bazie mieszaczy SN16913 - przez SP9LVZ - 22-04-2026, 20:53

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości