To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX SSB QRP MINI-BLU na bazie mieszaczy SN16913
My podjęliśmy wyzwanie z Damianem zrobienia własnego SDR od zera bez powielania gotowców... Damian zaczął ogarniać kod i część cyfrową, a ja resztę radiową. To jest dla nas wspólna edukacja, bo wiedzą się od początku wymieniamy i zdobywamy nowe umiejętności praktycznie każdego dnia.
Oboje nie mieliśmy żadnego większego doświadczenia z SDR.. moje było skromne, zakończone porażką, gdyż ich jakość odbioru zupełnie mi nie odpowiadała, myślałem nawet, że nie wrócę w home made do SDR... a stało się inaczej.
Na obecnym etapie nie widzę już powrotu do całkowitego analogu, moje pomysły na analog po projekcie BLU skończyły się...
Nie mając umiejętności programowania, zadawala mnie wykorzystanie tego co dzieje się wokół sterownika Jokera, zwłaszcza że wszystkie pomysły są realizowane. 
Całkowicie rozumiem dlaczego kod nie jest w formie otwartej,... powodów jest wiele, nie ma sensu ich wymieniać.
Zrozumiałem też dlaczego informatycy nie chcą grzebać w cudzych kodach, a sklejanie kodów z różnych programów to nie jest droga do sukcesu... 
Sterownik Jokera jest tak przygotowany, że każdy może zrobić "peryferia" na swój sposób, tu dla konstruktorów droga jest otwarta.
Natomiast jak ktoś chce zrobić swój sterownik,... to przecież każdy może, trochę lepiej trochę gorzej, przecież nie o to chodzi co komu wychodzi.

Wiadomości w tym wątku
RE: TRX SSB QRP MINI-BLU na bazie mieszaczy SN16913 - przez SP9LVZ - 22-04-2026, 16:39

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości