To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modyfikacja Drake'TR4CW
Jest jeszcze jedna przeróbka ale zalecał bym ostrożność. Otóż dla łowców DXów istnieje metoda "podrasowania " odbiornika którą odkryłem przez przypadek. Otóż swego czasu padł mi podwójny potencjometr regulacyjny zawierający regulator wzmocnienia w.cz. oraz sygnału akustycznego. A przyczyną był defekt włącznika całego urządzenia. No i swego czasu poprzedni właściciel zamontował tam włącznik zawierający podwójny regulator z tym że od odbiornika tranzystorowego. Owszem regulatory były ok ale włącznik nie wytrzymał próby czasu i padł. Znalazłem odpowiednich rozmiarów element z tym że zamiast potencjometru liniowego 10 kiloomów do regulacji w.cz. znalazł się tam potencjometr 50 kiloomów również liniowy. Okazało się że odbiornik zyskał dodatkowe wzmocnienie o ok. 10 dB ! Powychodziły na wierzch dalekie stacje za to odbiornik zachowuje się jak radiostacja morska i nie daje się ściszyć do końca. Przy skręceniu regulatora akustycznego na minimum szum eteru i sygnały odbierane przebijają lekko, lecz nie tak uciążliwie żeby np. w nocy tego nie tolerować. Tak więc jeśli ktoś reflektuje na "podrasowanie" odbiornika to można. Bo dzisiaj kłopotem jest uzyskanie oryginalnych części zwłaszcza takich. A tu mamy przyjemne z pożytecznym.

Wiadomości w tym wątku
Modyfikacja Drake'TR4CW - przez SP3SUZ - 01-01-2014, 19:38
RE: Modyfikacja Drake'TR4CW - przez SP3SUZ - 18-04-2026, 14:08

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości