Teraz kolej na oświetlenie. Klasyczne żarówki według mnie nie spełniają wymagań. To już nie te czasy ,poza tym podświetlenie wyświetlacza jest moim zdaniem zbyt ryzykowne w oryginale i w układzie obecnym generatora bierze prąd z generatora DDS. Owszem takie rozwiązanie jest według mnie prawidłowe na krótki czas. Wyświetlacz był projektowany do telekomunikacji a rozmowa telefoniczna raczej rzadko trwa kilka godzin co jest dość powszechne w krótkofalarstwie. Załączamy odbiornik i " śrutuje" praktycznie do oporu. Zależnie czego słuchamy, - muzyki DXa czy innej rzeczy potrafi takie radio pracować nawet 72 godziny nie gaszone ( zawody!) Dlatego wyświetlacz powinien być podświetlony razem ze skalą VFO i S metrem. Ja wybrałem "zrzyny " taśm LED po instalacji. Kawałki po 1metr i krótsze w instalacjach są praktycznie nieprzydatne za to odcinki "fabryczne" wspaniale nadają sie do naszych celów. Demontujemy oryginalny układ oświetlenia wyciągając oryginalne okablowanie. Ale uwaga, te przewody są podłączone do napięcia zmiennego i trzeba odłączyć i wyciągnąć wszystko. W moim urządzeniu okazało się że poprzednia ekipa remontowa nie dość że rozpruła oryginalną przewiązkę przy płycie czołowej to jeszcze ktoś był tak "uprzejmy" i pozostawił niewykorzystane przewody po jakiejś naprawie na dodatek podłączone do +12V i niezaizolowane. Oj, zebrał by w radiokomunikacji profesjonalnej za taką partaninę!. Dlatego trzeba zawsze przeglądnąć okablowanie i usunąć co niepotrzebne. Taśmy LED składają się z odcinków po trzy diody plus rezystor. ten rezystor jest dobierany zależnie od tego na jakie napięcie nasze diody są przystosowane. Dla nas najlepsze są na 12V. Jest tylko jedno "ale" , mianowicie po załączeniu ich do +12V naszego radia świecą zbyt jasno. Dlatego planuję dobudować mały regulator napięcia z potencjometrem tzw. "DIMER" którym można będzie regulować jasność oświetlenia. W nocy podczas słuchania np. przy łóżku można będzie wyłączyć światło całkiem lub zmniejszyć. Dla tego odbiornika potrzebne są trzy kawałki po trzy diody. A pobór mocy jest równy jednej żarówce 12V jakie trzy były dotychczas w tym odbiorniku. Poza tym całe okablowanie wyszyte jest "standardową " krosówką telekomunikacyjną a obwody prądu zmiennego nanoszą przydźwięk 50 Hz na resztę co niezauważalnie ale pogarsza odbiór. A tak mamy to z głowy.
|
Odbiornik DRAKE SPR4, remont i modyfikacja.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Odbiornik DRAKE SPR4, remont i modyfikacja. - przez SP3SUZ - 08-03-2026, 13:35
RE: Odbiornik DRAKE SPR4, remont i modyfikacja. - przez SP3SUZ - 08-03-2026, 15:25
RE: Odbiornik DRAKE SPR4, remont i modyfikacja. - przez SP3SUZ - 10-03-2026, 21:40
RE: Odbiornik DRAKE SPR4, remont i modyfikacja. - przez SP3SUZ - 11-03-2026, 15:13
RE: Odbiornik DRAKE SPR4, remont i modyfikacja. - przez SP3SUZ - 21-03-2026, 0:20
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości