Wczoraj, 15:25
Pozostaje strojenie obwodów pośredniej oraz notch - filtra na częstotliwości 50 kHz. Wykonujemy to ściśle według instrukcji. Jeżeli ARW z jakiegoś powodu nie działa sondę od V640 możemy podłączyć w miejscu wyjścia sygnału w.cz. 50 kHz na ten układ. Wskazania miernika będą się zmieniać wraz z waszymi regulacjami. Jeszcze warto wspomnieć o wzmacniaczu akustycznym. Ja u siebie wymieniłem tranzystory przedwzmacniacza na współczesne (BC550 i BC 560) dobrane jako pary komplementarne. Dwa ostatnie tranzystory mocy pozostawiłem oryginalne. Warto także wymienić tranzystor w detektorze AM. Te oryginalne maja zbyt duży współczynnik szumów (ok. 10 db) co powoduje zagłuszenie słabych sygnałów. Owszem można wymienić cały układ VFO plus generator pasmowy na DDS ale ja chciałem zachować po pierwsze jak najbardziej oryginalny wygląd a po drugie uniknąć komplikacji konstrukcyjnej autorowi nowego generatora. I jeszcze jedna ważna uwaga. Zanim po wymianie zaczniemy słuchać warto ustawić napięcia na S - metrze. A to dlatego że podczas zawodów grozi nam zniszczenie pierwszego tranzystora (Q - 4) z powodu przesterowania , owszem diody na wejściu powinny dać sobie z tym radę ale tu jest dodatkowy obwód z S- metra który reguluje napięcie drugiej bramki kiedy ARW nie wystarcza. Teraz kolega może "wyskoczyć" nam na wzmacniaczu 5 kW w zawodach na drugim końcu miasta i nie powinno się nic stać. Ten obwód to taki dodatkowy tłumik i dlatego powinno to być ustawione porządnie.