To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - dyskusja do wątku
Kilka dalszych wyjaśnień ... z mojej strony...
To "kłapanie"... już uspokajam, to nie było od przekaźnika/ów,.. W Jokerze są wykorzystane mini przekaźniki, które aż tak nie kłapią i po zamknięciu w obudowie będą cicho pracować. Kłapanie pochodziło od największego przełącznika dwupozycyjnego jaki posiadam z silną sprężyną, który posłużył mi do pewnego załączania wzmacniacza nadajnika prawą ręką gdy mikrofon trzymam w lewej. Wzmacniacz nadajnika na 2xRD16 (QRP max 10W) który użyłem do prowadzenia QSO to był zewnętrzny moduł, który wykorzystuję do testowania moich konstrukcji. Nie ma on podłączonego sterowania N/O od Jokera i muszę go załączać ręcznie... i to tak kłapie...
Na obecnym etapie pracujemy nad torem formowania sygnału SSB. Obecne testy łączności dotyczą weryfikacji poprawności pracy toru cyfrowego tworzenia sygnałów IQ audio, pracy modulatora Tayloe, tworzenia sygnału SSB, sposobu wytłumienia fali nośnej oraz korekty elementów w torze audio nadajnika. 
Zwracamy uwagę na kwestię czystości sygnału, tworzenie się produktów niepożądanych określając maksymalne sygnały sterujące. Wprowadzamy programowy ogranicznik poziomu sygnałów audio, tak by nie było możliwości przesterowania modulatora i wzmacniacza nadajnika. Prób i testów jest dużo.
Nie mamy jeszcze zmontowanego modułu wzmacniacza nadajnika Jokera i dla prób "ruchowych" wykorzystuję taki zewnętrzny moduł wzmacniacza. Ma on określone wzmocnienie i mogę dzięki temu określić poziomy sygnałów po BPF - czy będą wystarczające do sterowania projektowanego wzmacniacza w Jokerze. Jest to bardzo wygodne, gdyż wykonując dużo konstrukcji mogę na wstępnym etapie testować tory nadajników bez wykonywania kilku kolejnych modułów.
Tu taka dygresja, często zaczynamy jakieś konstrukcje, nie kończymy ich z różnych powodów, zaczynamy kolejne, ciekawsze,.. By nie marnować wcześniejszej pracy warto z tych nie "zużytych" modułów wykonać funkcjonujące "klocki" BPF, LPF, PA, syntezy, tory p.cz, m.cz,.. itp, które możemy praktycznie wykorzystać przy uruchamianiu czy szybkim testowaniu kolejnych konstrukcji.
Co do samego wzmacniacza mocy... dużej mocy. Nie planujemy, by w obecnym kształcie Jokera zamknąć w tej samej obudowie wzmacniacz mocy - mam na myśli poziom minimum 100W. W związku z tym, że obecna wersja Jokera z małym wyświetlaczem, to początek nie kończącej się historii, wzmacniacz mocy będzie oddzielnym modułem z swoim zestawem sterującym, zabezpieczeniami, wyświetlaczem, itd... Nie koniecznie do realizacji od zera, być może jakiś z dostępnych modułów z demobilu do adaptacji lub gotowy wzmacniacz.
Jeśli dysponujemy takim wzmacniaczem, potrzebujemy na wyjściu swojej konstrukcji tylko driver o mocy 2-5W..  Biorąc pod uwagę ilość wykonywanych home made transceiverów dawno doszedłem do przekonania, że bez sensu jest wykonywać każde urządzenie z własnym wzmacniaczem 100W... Osobiście posiadam taki uniwersalny wzmacniacz, czyli uruchomienie Jokera z pełną mocą to tylko podłączenie PA gdy będzie gotowy driver. 
Plan jest taki, by Joker zawierał wzmacniacz nadajnika o regulowanej mocy do 5W. Wprowadzenie regulacji mocy, uprzedzając kolejne pytanie można bez problemu zrealizować poprzez sterownik Jokera, sterowanie za pośrednictwem i2c, elementu wykonawczego sterującym tłumikiem diodowym.  W BLU miałem wykonany bardzo dobrze pracujący wzmacniacz QRP na 2xRD07, który oddaje do 10W. Taka moc jest dobra do pracy QRP, ale aż tyle nie potrzeba do wysterowania PA 100W. W związku z powyższym zaprojektujemy jeszcze jedną wersję wzmacniacza nadajnika Jokera z jednym RD07 (oprócz wersji na 2 x RD07). 
Kwestia ewentualnej informacji zwrotnej do ESP32-S3/na wyświetlacz z pomiaru parametrów pracy drivera w Jokerze. Podczas nadawania SSB wykorzystywane jest tylko jedno wejście kodeka ADC jako wejście mikrofonowe, w związku z tym na drugie wejście można podać sygnał analogowy - pomiarowy. W przypadku nadawania telegrafią, kodek ADC w ogóle nie jest zajęty.  Mówiąc krótko, to tego etapu jeszcze nie doszliśmy, a projekt Joker to historia, która ciągle jest tworzona.
SDR Joker, to moja pierwsza poważna konstrukcja tego typu. Jestem zafascynowany poznanymi możliwościami obróbki cyfrowej sygnałów i efektami jakie one dają. Warunek, musi to być dobre. Chcemy te możliwości wykorzystać do maksimum.. widzę teraz, jak konstrukcje analogowe klasyczne i homodynowo-fazowe są zamknięte w swoich możliwościach,.. myślałem nad tym, ... powrotu już chyba nie ma. Jednak, doświadczenie z konstrukcji analogowych bardzo przydaje się do realizacji Jokera. Połączenie SDR z klasyką, czyli hybryda będzie uwieńczeniem sukcesu.

Wiadomości w tym wątku
Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 20-08-2025, 16:02
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 18-01-2026, 14:22
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 26-01-2026, 19:12
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 31-01-2026, 12:26
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9DK - 31-01-2026, 13:27
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 01-02-2026, 12:54
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9DK - 01-02-2026, 15:32
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 02-02-2026, 23:50
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9DK - 03-02-2026, 17:31
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 03-02-2026, 20:54
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 03-02-2026, 21:36