To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - dyskusja do wątku
Cześć!

Pogrzebałem trochę w bibliotece Etherkit i poszerzyłem pracę si5351 do ok. 3.2MHz z pełnym przesunięciem zegarów o 90 stopni. Próbowałem zejść jeszcze niżej, do 1.8MHz kiedy częstotliwość pll powinna mieć około 230MHz ale nie działa to już dobrze.

Zgodnie z Twoją sugestią skopiowałem sobie wszystkie pliki doc i zacząłem ich systematyczną lekturę, na razie dotarłem do pliku nr 7 (nie opublikowałeś chyba pliku nr 6?).
Mój LibreOffice chyba nieprawidłowo pozycjonuje zdjęcia na stronach i większość ich "wystaje" u mnie na prawo poza zarys strony. To przy zdjęciach nie jest uciążliwe ale przy schematach muszę zmniejszać ich wielkość aby zmieściły się na stronie. Choć to detal to może warto publikować pliki opisów  w pdf-ie i będzie jak u autora ;-)

Mam też problem z otwieraniem plików KiCad-a

[Obrazek: http://lx-net.pl/img/kickad00.jpg]

Tu akurat chciałem podejrzeć płytkę panela i jak widać brakuje plików. 
Z kolei przy próbie otwarcia późniejszego zip-a mam informację, że został utworzony w wersji 9 a ja mam jeszcze wersję 8 i jutro spróbuję zrobić upgrade KiCad-a. 
Na razie więc walczę z przeszkodami formalnymi :-( .

Pomysł z tworzeniem cw z trzeciego generatora si5351 uważam za bardzo dobry ale wiąże się to z ograniczeniami w zakresie kształtowania sygnału cw. Taki sygnał jest oczywiście poprawny ale nie ma miękkości związanej z narastaniem i opadaniem impulsu. Oczywiście, można to nadrobić np. przez kluczowanie stopnia drivera ale wymaga sygnału klucza cw,  którego chyba nie przewidzieliście (o ile wiem jest tylko sygnał O/N).

Czy możesz dokładniej wyjaśnić ideę bufora podczas kluczowania? Jak duży jest to bufor i do czego właściwie służy?

Pomysł z zamianą liter i cyfr na ciągi liczb zawierające wyłącznie jedynki i trójki podczas podczas pracy cw dobrze koduje znaki i zawiera wszystkie informacje o znaku ale brakuje mi informacji jak jedynki i trójki zamieniane są na odcinki czasu odpowiadające zwarciu klucza. Czy dzieje się to na zasadzie opóźnienia o jedną lub trzy jednostki czasu z przerwami o długości jednej jednostki czy też działa inny mechanizm? Jak ustawia się prędkość pracy klucza i czy jest możliwość regulacji opóźnienia przy przejściu z nadawania na odbiór - half duplex czy też będzie to full duplex ?. Pytam o to dość szczegółowo bo sam jestem raczej telegrafistą.

l.j.

Wiadomości w tym wątku
Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 20-08-2025, 16:02
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 18-01-2026, 14:22
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9LVZ - 26-01-2026, 19:12
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 31-01-2026, 12:26
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9DK - 31-01-2026, 13:27
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 01-02-2026, 12:54
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9DK - 01-02-2026, 15:32
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 02-02-2026, 23:50
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP9DK - 03-02-2026, 17:31
RE: Joker SDR - dyskusja do wątku - przez SP6FRE - 03-02-2026, 20:54