W ramach dyskusji nad Jokerem chciałem podać informację, iż po przerwie świątecznej trwają intensywne prace nad drugą wersją koncepcji - płytek do Jokera. Aktualnie posiadamy uruchomioną po wielu testach płytkę demodulatora / wzmacniaczy odbiornika wg. koncepcji Rafała SQ4AVS. Układ jest powtarzalny, oprócz mojego uruchomiania, wykonali ją także Wojtek SP1NQR i Ryszard SP9MZU. Cechą charakterystyczną jest to, że na płytce jest generator SI5351 i TCXO 27 Mhz.
W trakcie prób jest tor modulatora nadajnika, obecnie pracujemy nad sposobami wytłumienia fali nośnej. W przypadku modulatora na kluczach jest to bardzo problematyczne.
Widok mojego zestawu testowy, z zieloną pcb RF w wersji Rafała. Na płytki w wersji do realizacji jeszcze trzeba będzie poczekać.
W trakcie prób jest tor modulatora nadajnika, obecnie pracujemy nad sposobami wytłumienia fali nośnej. W przypadku modulatora na kluczach jest to bardzo problematyczne.
Widok mojego zestawu testowy, z zieloną pcb RF w wersji Rafała. Na płytki w wersji do realizacji jeszcze trzeba będzie poczekać.