Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
COMBO DSP do transceiverów i odbiorników SSB-CW
Witam kolegów , jestem jednym z tych którzy otrzymali do testów wersję 25 . Układ wykonałem na testowej prowizorycznej PCB , wgranie softu stosując się do opublikowanej przez Piotra instrukcji jest banalnie proste . Aby uniknąć niespodzianek zaopatrzyłem się w porządny , konkretny kabelek . Układ po załączeniu pokazuje bardzo atrakcyjne powitanie i przechodzi w stan gotowości .        

Podłączyłem DSP Combo do swojego PILIGRIMA w najprostszy możliwy sposób , wejście układu do wyjścia słuchawkowego , słuchawki do gniazda wyjściowego na module UDA1334A . Zasilanie z oddzielnego zasilacza 9v . Nie podłączałem wejścia S-meter , ufam że działa poprawnie . Obsługa DSP jest intuicyjna , dwa przyciski i impulsator z funkcja dodatkowego przycisku pełniącego rolę zmiany rastru filtra NOTH. Funkcje to regulacja volume , wybór szerokości filtra , pozycja NOTH FILTER , i regulacja szerokości SCOPE. 

Tak jak wspomniał Piotr mamy w nowej wersji możliwość wyboru filtra od pozycji "NO FILTER" poprzez 2,7; 2,5; 2,3; 2,1; 1,9, 1,7; 1,5 ; 1,3 i 1,1 kHz czyli 9 filtrów SSB ! w niektórych przypadkach 1,1kHz pozwala odczytać korespondenta wycinając ew. sygnał zakłócający. DO tego 700 ; 500 ; 300 Hz czyli kolejne trzy filtry CW. Rozwiązanie graficzne interfejsu pozwala na intuicyjna obsługę , i tak pozycja bez filtru na SCOPE pokazuje szerokość w kolorze pomarańczowym , włączenie filtru np. 2,7 kHz zmienia kolor na zielony zmieniając szerokość proporcjonalnie do stosowanego filtru .

Używałem DSP COMBO przez kilka dni , szukając specyficznych warunków aby sprawdzić funkcjonalność zaoferowanych filtrów z NOTH Filter włącznie , to co oferuje ten układ powala na kolana. Wiele lat temu używałem DSP w YAESU FT1000MP , miałem też pełna obsadę filtrów i o ile pamięć mnie nie myli filtry DSP COMBO w niczym nie ustępują filtrom i Noth Filter zastosowanym we wspomnianym YAESU . W obecnym układzie ( implementacji prowizorycznej) nie wykorzystam w pełni możliwości tego układu , bo bardziej właściwym będzie wstawienie go przed układ ARW ( w Piligrim jest to tuż przed ostatnim stopniem wzmocnienia LM386) i wtedy układ zapewni znacznie lepsza jakość odsłuchu. 
Udało mi się skompletować wszystkie elementy do kolejnych dwóch układów , i te zostaną zmontowane na fabrycznej PCB .

Przypomnę tylko w ramach uwagi, sprowadziłem trzy moduły PCM1808 w małych odstępach czasu , pierwszy okazał się sprawny w 100% natomiast dwa kolejne posiadają wadę o której wspomniał Piotr , zamiast kondensatorów 1nF zamontowano 100nF i ten feler należy bezwzględnie naprawić .
Na zakończenie chciałbym podziękować kolegom Piotrowi SP9LVZ i Damianowi SP9DK, koledzy znakomita robota ! Moduł powinien znaleźć zastosowanie w konstrukcjach amatorskich TRX od prostych jednopasmowych po zaawansowane takie jak wasze BLU, SP5WW ( poprawione przez SP2JQR) , Mini Yes, czy też Homodyny jak PILIGRIM . Prostota wykonania i niskie koszty ( a można pogrzebać na ALI i znaleźć promocyjne łączone zamówienia wtedy zestaw modułów to czasem poniżej 50 PLN) na 200% dadzą satysfakcję i zadowolą nie jedno umęczone szumem  i QRM'ami ucho. Opracowanie jest znakomite ! Dziękuję za pomoc Piotrze!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: COMBO DSP do transceiverów i odbiorników SSB-CW - przez SQ8Z - 2 godzin(y) temu

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości