Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
Kilka dni temu Ryszard SP9FYS w prywatnej wiadomości zasugerował mi, żebym sprawdził inne parametry mojej płytki LPF
oprócz zmierzonego tłumienia w paśmie przepustowym, za co teraz koledze dziękuję. Początkowo zbagatelizowałem te informacje
ponieważ wyliczone w kalkulatorze wartości wydawały mi się poprawne. Z ciekawości jednak zainstalowałem i wypróbowałem
wspomniany przez Ryszarda program Elsie. Po kilku minutach zacząłem rozumieć obsługę i wprowadziłem tam wartości LC pasma 80m.

[Obrazek: DBeBgNh.jpg]
[Obrazek: iutzRxq.jpg]

Wartości SWR (pole VSWR) i dopasowania (pole Zmag) nie wyszły zbyt dobrze, chyba to miał na myśli Ryszard pisząc do mnie wiadomość.
Zacząłem zastanawiać się co mógłbym zrobić, żeby poprawić te wyniki i zapytałem o poradę Piotra, który z kolei wytłumaczył mi,
żebym na filtr LPF popatrzył w sposób dwóch ułożonych obok siebie filtrów PI. Nie wiem czemu wcześniej tego nie zauważyłem.

[Obrazek: iowDte7.jpg]

Patrząc w taki sposób na filtr LPF i obserwując wartości kondensatorów jakie zastosowałem, od razu widać, że to było niewłaściwe.
Kondensator w środku powinien mieć dwukrotnie większą pojemność od pozostałych, dlatego Piotr zrobił tam dwa kondensatory równolegle.
Inną rzeczą, o którą zapytałem Piotra był dobór przykładowych kondensatorów dla pasma 80m, skąd dokładnie bierze się ich wartość.
W odpowiedzi na to pytanie otrzymałem wzory na reaktancję pojemnościową i reaktancję indukcyjną, z których można wyprowadzić L i C.

XC = 1 / ( 2 * PI * f * C )

XL = 2 * PI * f * L

Ze względu na to, że mam kondensatory 910pF, sprawdziłem jaka częstotliwość wychodzi ze wzoru i jaką należy dobrać indukcyjność.

f = 1 / ( 2 * PI * 50Ω * 910pF ) ≈ 3.5MHz

L = 50Ω / ( 2 * PI * 3.5MHz ) ≈ 2.2µH

C = 1 / ( 2 * PI * 50Ω * 3.5MHz ) ≈ 910pF

Takie wartości wprowadziłem do programu Elsie i teraz wszystkie parametry wyglądają znacznie lepiej.

[Obrazek: J1d39jA.jpg]
[Obrazek: Aypyd5Y.jpg]

Podjąłem odważnie ciekawą próbę w programie Elsie przechodząc przez kolejne pasma 40, 20, 10m prostym sposobem
dzielenia wszystkich wartości na pół, ale trzymając się ciągle dostępnego szeregu E24 dla kondensatorów.

[Obrazek: 4wxrl5O.jpg]
[Obrazek: qZcQphV.jpg]

[Obrazek: 140bD3Y.jpg]
[Obrazek: WvDdWga.jpg]

[Obrazek: wAdyvM7.jpg]
[Obrazek: iU9fzjF.jpg]

Przy pasmie 10m udało mi się całkiem dobrze złapać również 12m. Teraz pora na pasma 30m i 17m + 15m.

[Obrazek: wUnrNJf.jpg]
[Obrazek: VXu2nzh.jpg]

[Obrazek: HIOAcwF.jpg]
[Obrazek: hkbq6HT.jpg]

Większość wartości kondensatorów już mam z poprzedniego obliczania, domówiłem tylko brakujące, jak przyjdą to poprawię LPF.
Ten przykład jak również poprzedni ze zworką i diodą na płytce cyfrowej dobrze tłumaczą moje zalecenie, żeby nie powielać jednak
przedstawionych przeze mnie płytek, to ciągle są wersje ćwiczeniowe, które chociaż działają, wymagają niestety jeszcze zmian.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości