Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
[Obrazek: Ps2VTZY.jpg]

Druga kopia mojej testowej konstrukcji jest już w rękach Piotra. Mam też informację od Rafała SQ4AVS,
że płytki RF są na ukończeniu i niedługo dostaniemy je do sprawdzenia. Nie znam jeszcze szczegółów,
ale na pewno będą one zawierały własne układy SI5351, a co za tym idzie, trzeba będzie wyłączyć
istniejący układ na płytce cyfrowej. Tego jak zwykle nie przewidziałem, ale znalazłem już rozwiązanie.
W miejscu gdzie znajdował się dławik w torze zasilania tego modułu, wlutowałem miejsce na zworkę,
za pomocą której mogę teraz odłączyć moduł z układem SI5351 na płytce cyfrowej.
Najlepiej byłoby gdyby płytka cyfrowa posiadała dwa takie pola w szeregu, jedno na dławik, drugie na zworkę,
ale niestety nie przemyślałem tego wcześniej i na razie nie będę już tworzył kolejnej wersji, do testów to wystarczy.

[Obrazek: ltrp6w2.jpg]

Podczas sprawdzania lub tworzenia funkcji programowych, skupionych głównie na obsłudze interfejsu, przycisków i enkodera,
zdarza mi się nie włączać zasilacza ponieważ nie interesuje mnie w tym czasie praca demodulatora, mam nawet odpięte głośniki.
Jedną z ostatnich takich zmian było między innymi zwiększanie kroku częstotliwości VFO przy szybkim obrocie enkodera.
Taką funkcję zaproponował Wojtek SP1UJB i był to moim zdaniem świetny pomysł, działa to całkiem fajnie.
Ze względu na taką pracę, a konkretnie taki sposób zasilania wyłącznie na kablu USB bez podłączonego zasilacza,
zauważyłem bardzo niepokojącą rzecz, mocno nagrzewa się dławik w torze zasilania płytki Display Panel.
Opis takiej sytuacji wygląda następująco

USB -> ESP32 (5V) -> dławik -> wyjście przetwornicy bez zasilania na wejściu (układ pasywny)

Wygląda na to, że wyjście przetwornicy potrafi obciążyć dławik przekraczając jego dopuszczalne warunki pracy.
Kiedy przetwornice są zasilane na wejściu, wtedy nie ma znaczenia podłączone USB i wszystko jest w porządku.

12V -> przetwornica (5V) -> dławik -> ESP32 (z lub bez USB)

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jakie znalazłem jest dioda skierowana zaporowo w kierunku przetwornicy.
Tutaj podobnie jak przy SI5351 musiałem użyć pola przeznaczonego na dławik i podobnie przydałyby się dwa takie pola,
jedno na diodę, drugie na dławik. Być może w przyszłości wykonam nową wersję modułu cyfrowego jeśli będzie to konieczne.

[Obrazek: vKyzAXT.jpg]

Innym przydatnym rozwiązaniem programowym jest dodatnie do menu serwisowego możliwości zmiany kierunku sygnałów enkodera,
demodulatora i modulatora. To z kolei były sugestie Piotra i również bardzo mi się spodobały. Jeśli ktoś zaprojektuje płytkę czołową,
na której będzie lutowany enkoder, ale jego ścieżki AB nie będą odpowiadały zgodnemu kierunkowi obrotu, będzie można to zmienić
bez cięcia ścieżek, krzyżowania mostków itd. Podobnie przy sygnałach IQ, których działanie również będzie można odwrócić.

[Obrazek: Ph2uAPm.jpg]
[Obrazek: 81uet3x.jpg]
[Obrazek: RBNo6jd.jpg]

Kolejnymi etapami będą u mnie testowanie płytki Rafała jak tylko ją otrzymam i późniejsze jej przeprojektowanie
do wymiarów PCB jakich teraz używam, żeby mieściła się na słupach dystansowych stalowej płyty bazowej
oraz próba zaprojektowania modułu przedwzmacniacza z tłumikiem zgodnie z opracowaniem Piotra.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości