Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mieszacz H-mode FSA3157
Kwestia wyjaśnienia które mieszacze można zaliczyć do TIM - może ktoś to opisze? Rafał?... ja nie czuję się kompetentny w tym zakresie.
Jeśli chodzi o ten prezentowany mieszacz na FSA3157, to ma on na wyjściu diplexer, wartości indukcyjności i pojemności wg. schematu. Czyli od strony p.cz. ma zamknięcie dla pochłaniania odbić. Na dodatek jest on podłączony do płytki p.cz. B-L-U, która ma na wejściu obwód rezonansowy i mosfet, a nie jest włączony wprost na filtr kwarcowy. To jest też element minimalizacji odbić sygnałów. W przypadku podłączania mieszacza wprost na filtr kwarcowy (uwzględniając oczywiście jakiś element dopasowania) mamy największy problem w tym zakresie bo filtr odbija wszystko poza jego zakresem przenoszenia.
Natomiast w tej wersji na FSA3157 nie zrobiłem terminatora - tłumika od strony BPF, tak jak zrobiłem to w wersji mieszacza pierścieniowego na SD5400. Tam w kierunku BPF jest 3 dB tłumik dla pochłaniania odbić pozapasmowych na kierunku BPF. Niestety dodaje to dodatkowe tłumienie 3dB po stronie odbiorczej i nadawczej, którego nie ma w mieszaczu FSA3157 (większa czułość rx, większy sygnał tx). Jak stwierdził Martein nie ma potrzeby by port RF w mieszaczu typu H-mode na FSA3157 widział 50 omowe zakończenie.
Kwesta pomiarów parametrów to oddzielny szeroki temat. Jeśli chciałby ktoś pomierzyć dokładnie ten mieszacz to mam jeszcze PCB do niego.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Mieszacz H-mode FSA3157 - przez SP9LVZ - 25-04-2025, 18:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości