Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz przeciwsobny na 2x6P45S
Ze względu na dosyć spore zainteresowanie , postanowiłem opublikować wszystkie zapiski , dotyczące w/w tematu.

Zmiany nie uwzględnione na schematach dotyczą modyfikacji zasilania, polegającej na zastosowaniu dwóch przełączników trójpozycyjnych . Pierwszy zamontowałem w obwodzie żarzenia , pozycja dolna podgrzewanie lamp czyli włączony w szereg rezystor ceramiczny 6.8 Ohm \ 10W , środek wyłączone , pozycja górna pełne napięcie. Drugi , dla zasilania transformatora anodowego , pozycja dolna, napięcie zasilania transformatora załączane jest poprzez rezystor 10kOhm \ 5W , środek wyłączone , pozycja górna pełne napięcie. Na siatki drugie lamp , dla testu, podałem napięcie ok 80V z małej , dodatkowej przetwornicy nabytej u Chińczyka , co skutkowało wzrostem mocy wyjściowej wzmacniacza o ok 20%.

Na zdjęciu widoczny jest dławik anodowy. Widoczny jest bezpiecznik rurkowy zamontowany pomiędzy zasilaczem anodowym i dławikiem. Okazał się bardzo pożyteczny , gdyż umożliwia , min ze względów bezpieczeństwa, błyskawiczne odcięcie wysokiego napięcia od części wzmacniacza. W chwili zwarcia w lampie , doszło jednak do eksplozji tego bezpiecznika , co stawia pod znakiem zapytania zasadność tego rozwiązania.Pod dławikiem znajdują się kondensatory filtrujące i diody prostownicze.

Na zdjęciu schematu podłączenia wariometru jest błąd , mianowicie brakuje połączenia R3.2 z wariometrem w punkcie B . Połączenie to ma zapewnić szeregowe połączenie cewek wariometru kulowego.

Na wzmiankę zasługuje cewka łącząca anodę z dławikiem i kondensatorem sprzęgającym. Cewka ta , wraz z pojemnościami lampy i montażowymi , tworzy pi filtr ułatwiający dopasowanie anteny przy wyższych częstotliwościach , a także , w moim zamierzeniu, mający dodatkowo tłumić wyższe harmoniczne. Rozwiązanie to zmniejsza spadek mocy na wyższych częstotliwościach. Zastosowane wcześniej dławiki antyparazytowe dość znacznie redukowały oddawaną moc wzmacniacza.

Załączone pliki Miniatury

A ja powiadam Wam! Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało.Zatem, pomóżcie Drodzy Koledzy, w żniwach na naszym skromnym krótkofalarskim poletku!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Wzmacniacz przeciwsobny na 2x6P45S - przez SP9CNN - 15-12-2024, 21:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości