19-06-2024, 15:01
(18-06-2024, 16:41)SP5TAA napisał(a): ...odnalazłem ten fragment schematu i tam było tak, że nap z baterii było podane przez diodę j jednocześnie nap z wewnętrznego układu zasilania było też poprzez diodę w ten sam "punkt", tak że bateria jednak nie była doładowywana z wewnętrznego układu zasilania bo dioda od baterii była "zaporą" dla prądu z wewnętrznego zasilania, które w czasie pracy radia "odciążało" baterię,Przy skręceniu na min.IF Gain niczego to co opisujesz Witku nie słychać
w mojej wersj WF-100D (chyba i twojej) tej kombinacji nie ma...
tak przy okazji, mam pytanie związane właśnie z tą wersją Wolfa, otóż chciałbym abyście sprawdzili czy w tej wersji, po skręceniu potencjometru AF i/lub IF Gain na minimum w dłuchawkach słychać cokolwiek czy jest zupełna cisza?
Pytam bo u mnie wtedy słychać jakieś szumy i trzaski oraz słychać komunikację Wi-Fi z ruterem...nie jest to silne ale przy słuchaniu za słabymi sygnałami daje się we znaki a szczególnie na CW..
ciekawostką jest to że w wersji tzw pierwotnej tego zjawiska nie ma i dlatego tak mnie to nurtuje...