02-04-2024, 14:08
Dzień Dobry! To jest mój pierwszy post , zatem najserdeczniej witam wszystkich użytkowników naszego forum. W związku z ogólnie niepewną sytuacją geopolityczną, postanowiłem (bardziej jako ćwiczenie konstruktorskie niż , na szczęście , z rzeczywistej potrzeby ) zapytać Kolegów , co sądzą o budowie transceivera ucieczkowego dla kolegi opuszczającego pieszo naszą Ojczyznę . Ogólne założenia są następujące : minimalna waga i rozmiary, autonomia zasilania , dostępne elementy i prostota budowy,możliwość długiego nasłuchu na pasmach amatorskich i stacji Warszawa I .Nadawanie , minimum ok 1 godzina na dobę z mocą umożliwiającą dwustronną łączność , antena przenośna i mega lekka, prostota obsługi umożliwiająca użycie aparatury przez przypadkowe osoby.Mam kilka pomysłów, ale ich nie cytuję , aby nie ograniczać fantazji i konstruktorskiej inwencji Drogich Kolegów.Z krótkofalarskim pozdrowieniem Grzegorz.
A ja powiadam Wam! Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało.Zatem, pomóżcie Drodzy Koledzy, w żniwach na naszym skromnym krótkofalarskim poletku!