Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mieszacz Oxner'a
Nie bardzo mam już teraz czas na dalsze szczegółowe pomiary,.... może przy uruchamianiu mieszacza z p.cz. na mosfetach. A może ktoś zrobi w między czasie podobne testy u siebie?. Mam jeszcze zamiar obniżyć indukcyjność obwodu równoległego - może nawinę go srebrzanką i zastosuję kondensator silver-mica. Zobaczę jakie są rzeczywiste granice możliwości w tym zakresie by nie popsuć diplexera.

Ogólny (chyba znany) jeden z wniosków, który się nasuwa jest taki: w przypadku mieszacza diodowego i podłączenia go bezpośrednio do filtru kwarcowego (dla dopasowania przez trafo 1:9) jest to najgorsze z rozwiązań. Mam również na myśli bez diplexera. Nie mamy wtedy szerokopasmowego zapewnienia zamknięcia portu P, a to wpływa na znaczną utratę wartości IP3 mieszacza diodowego i szybszą kompresję sygnałów. Takie rozwiązanie jest (niestety) na popularnej płytce p.cz. SP5WW (wersja z mieszaczem diodowym).

p/s
Przy opisie zdjęć podaję szerokości pomiaru, można wg siatki oszacować co jest w węższym zakresie.
Tam gdzie jest opis że jest to z filtrem kwarcowym to jest układ: trafo 1:9 -- filtr kwarcowy SSB -- zamknięcie filtru 510R. To nie jest opcja trafo i 510R. Zamknięcie zrobiłem wg. filtru 510R, a nie wg trafo 450R.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Mieszacz Oxner'a - przez SP9FKP - 04-11-2023, 9:01

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości