Przetestowałem zgodnie z obietnicą mixer na QUAD DMOS SD5000 (wersja na układach DIL) wg Colina Horrabina'a. Zrobiłem nieco zmodyfikowany układ z dwoma transformatorami MCL ADT2-1, kształtowanie sygnału heterodyny na HC04 i HC86 jak we wcześniejszej wersji na FST3125. Collin robił na transformatorkach o przełożeniu 4-1 i na74HC74 (co wymagało podwajania częstotliwości sygnału heterodyny). Równoważnie układu kształtowania sygnału heterodyny i poziomy polaryzacji bias SD5000 robiłem na minimum poziomu drugiej harmonicznej heterodyny.
Wyniki bardzo obiecujące - osłuchowo mniej produktów niepożądanych niż wersja H z kluczem analogowym FST3125. Moje wstępne wnioski są takie, że im pasywny układ mieszający ma prostszą strukturę, tym mieszacz pracuje czyściej.
W związku z tym że SD5000 miałem tylko jeden, a dostępne są SD5400, docelowym rozwiązaniem wydaje się być wersja HC04+HC86+SD5400.
Wyniki bardzo obiecujące - osłuchowo mniej produktów niepożądanych niż wersja H z kluczem analogowym FST3125. Moje wstępne wnioski są takie, że im pasywny układ mieszający ma prostszą strukturę, tym mieszacz pracuje czyściej.
W związku z tym że SD5000 miałem tylko jeden, a dostępne są SD5400, docelowym rozwiązaniem wydaje się być wersja HC04+HC86+SD5400.