06-11-2023, 9:40
Wykonałem dla Was eksperyment z ww mieszaczem/modulatorem. Niestety, mimo dużych nadziei układ okazał się gorszy od konkurentów z uwagi na słabe tłumienie generatora fali nośnej. Do badań wykorzystałem klucz analogowy 74LVC1G3157 TI oraz transformator/balun WB2010-1 Coilcraft. Wykonałem też klasyczny transformator na rdzeniu FT37-43 3x7zw DNE0.25 bez większych różnic w działaniu. Sterowanie falą prostokątną 5 MHz z amplitudą 4Vpp. Mimo przenoszenia sygnałów na poziomie 0dBm udało mi się uzyskać tłumienia fali nośnej na poziomie nie lepszym niż -45dB co niestety dyskwalifikuje ten modulator do stosowania wraz z ogranicznikiem bowiem stosunek fali nośnej do sygnału spada adekwatnie do ograniczenia. Znacznie lepszym okazał się modulator z "połówki" H-mode co dało stabilne tłumienie -60dB co wydaje się być wystarczające dla ogranicznika 20dB. Resztę wytłumi filtr kwarcowy.
I obrazki z przyrządów:
Przyczyn można szukać w rozrzutach rezystancji kanałów dla kluczy oraz niedoskonałości montażu (układ na próbę). Nie mniej biorąc pod uwagę prostotę (jeden scalak mniej) "połówka" H-mode wydaje się być poza konkurencją.
I obrazki z przyrządów:
Przyczyn można szukać w rozrzutach rezystancji kanałów dla kluczy oraz niedoskonałości montażu (układ na próbę). Nie mniej biorąc pod uwagę prostotę (jeden scalak mniej) "połówka" H-mode wydaje się być poza konkurencją.
Praktykujący teoretyk