@SQ5KVS... odnośnie stacji AM z pasma 41m i intermodulacji od tych stacji. Nie wiem czy dobrze ograniasz moją konfigurację - być może masz coś innego na myśli. Mosfet "na wejsciu" nie jest wzmacniaczem po obwodach pasmowych a po mixerze przed filtremn kwarcowym. Nie używam przed-wzmacniacza antenowego. W związku z tym nie dostaje on bezpośrednio sygnałów AM tylko ew produkty intermodulacji.. wczoraj wieczorem zrobiłem dokładny nasłuch w wycinku 7.000-7.040 - pamo cw.. nie słyszę żadnych produktów intermodulacji od stacji AM. Natomiast przestrając się od tych stacji 7.200-7.250 w kierunku naszej części pasma - poniżej 7.200 odbiornik nie blokuje się, ma pełną czułość po odstrojeniu się z widma stacji AM. Nie ma zatem żadnego problemu z silymi sygnałami AM z pasma 41m.
Dalsze testy będę robił jak zmienię demodulator na UL1042 i wyczyszczę sygnał z DDS lub znienię generator na klasyczne czyste VFO.
Dalsze testy będę robił jak zmienię demodulator na UL1042 i wyczyszczę sygnał z DDS lub znienię generator na klasyczne czyste VFO.