Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uSDX
W trakcie remontu domu zmontowałem i uruchomiłem drugi egzemplarz - nie bez problemów z detektorem. Zastosowałem wzmacniacz operacyjny m.cz. LT6231 o katalogowo niższych szumach niż LM4562. Przy poziomach zakłóceń obecnych na pasmach owa "niskoszumność" jest bez znaczenia - oceniałem to "na ucho".
Sprawdziłem również układ detektora pokazany przez Mirka SP5GNI na stronie: https://hf5l.pl/trx-usdx-z-arduino/ , na układach 74HC4053 i 74HCT4053. Układ ten jest mniej chimeryczny podczas uruchamiania. Na kilku egzemplarzach układów scalonych działał poprawnie do około 35-40 MHz. Charakteryzuje się on jednak pewnymi różnicami pomiędzy 74CBT3253. Mianowicie, przy dużych sygnałach wejściowych, na wyjściu takiego detektora pojawia się sygnał o przebiegu trójkątnym. Efekt ten jest obserwowany do około 10 MHz, a powyżej sygnał jest już zbliżony do sinusoidy. Cóż, taki przebieg oznacza pojawianie się zniekształceń w sygnale słyszanym w "głośniku". Niestety nie mam możliwości aby dokonać takiej oceny dla sygnałów mikrowoltowych bo być może wtedy prąd przenoszony przez "złącza przełączników" nie jest w żaden sposób ograniczany.
Po urlopie zajmę się uruchomieniem nadajnika.
Pozdrawiam.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
uSDX - przez SQ4AVS - 05-12-2020, 14:17

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości