Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
(04-07-2023, 16:12)SP9LVZ napisał(a): Witek może jeszcze się odezwie, ale w #552 pisze: "PGA i DRV włączone (wzmacniacze przed ADC i w PGA). LNA wyłączony". Tu trzeba by się zastanowić jaka jest "normalna" konfiguracja wejścia, bo: jeśli 50uV jako S9 jest z tymi przedwzmacniaczami, to zmienia postać rzeczy. Oznacza to, że parametry odbiornika trzeba by mierzyć z włączonymi przedwzmacniaczami jako "normalna" konfiguracja lub trzeba by wyłączyć te przedwzmacniacze i sprawdzić jaki jest poziom napięcia wejściowego przy S9?.... tak myślę na szybko. Bo może być taki efekt, że bez przedwzmacniaczy odbiornik ma bardzo małą czułość, a przedwzmacniaczami ma małą dynamikę na co wskazują pierwsze pomiary.
Dla mnie normalna konfiguracja to są włączone obydwa wzmacniacze i tak był skalibrowany S-metr na S9 dla SSB/DIGI. LNA w zasadzie jest dla 6m i wyżej.
Szukałem przepisu, jak się mierzy DR3 i jakoś mało kto się chwali jak to się robi.
Znalazłem natomiast dokument
dokument z prezentacji , w którym stwierdzono, że "DR3 has no relevance as a performance metric" (DR3 nie ma znaczenia jako wskaźnik wydajności). Ale nie przejąłem się tym. Amerykanie też nie (ARRL): tu jest przepis na pomiar (strona 52) procedura ARRL na pomiary.
No i zrobiłem pomiar wg tej procedury. Przeszedłem na CW i 500Hz pasmo. Musiałem na nowo skalibrować S-metr (dla CW różnica wyniosła 8dB w stosunku do SSB). Wyniki pomiarów w zasadzie się pokrywają z moich pierwszych pomiarów. Dla sygnału -21dBm osiągnąłem poziom S5 sygnału niepożądanego. MDS (podłoga) przyjąłem -128dBm (zmienia się od 126 do 131 czyli są spore fluktuacje). Obliczyłem wg wzoru z procedury: (3rd Order DR = MDS – IMD Level) czyli 128-21=107. Możemy przyjąć, że jest rzędu 100. Czyli jest nieźle (według Amerykanów). Pracuję na Wolfie od 1,5 miesiąca dosyć intensywnie i w zawodach i z ekspedycjami i jestem zadowolony z pracy odbiornika na krótkich falach (oprócz 6m).

pozdrawiam
Witek.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Trx Wolf - przez SP1EZC - 09-05-2022, 16:42
RE: Trx Wolf - przez SP2QVX - 08-01-2026, 23:07

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości