Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piligrim
Adam, to bardzo dobry pomysł wprowadzania do naszego hobby najnowszej technologii szczególnie, że ilość projektów opartych na CPLD jest śladowa i warto rozpropagować możliwości tych układów.
Również i ja pod wpływem rozmów z Kolegami wpadłem na taki drobny pomysł.

COMBO- zintegrowany moduł filtrów do Piligrima

Pomysł na taką płytkę zrodził się pod wpływem sugestii Kolegów zainteresowanych ograniczaniem kosztów wykonania Piligrima oraz chęcią uzyskania małych gabarytów urządzenia.
Po analizie różnych opracowań powstała płytka o wymiarach płyty zasadniczej zawierająca 8 filtrów BPF oraz 5 filtrów LPF, dekoder adresu z tranzystorami sterującymi gotowy do podłączenia do syntezy oraz dwa przekaźniki zmieniające kierunek pracy filtrów. Na płytce brakło już miejsca na tłumik oraz wzmacniacz Rx-a.
W filtrach BPF celowo zrezygnowałem z trymerów, wszystkie kondensatory SMD 0805 w zestawach po dwa, przekaźniki z cewką na masie, sterowanie +12V z dławikami blokującymi pomiędzy przekaźnikami.
W filtrach LPF zastosowałem popularny i tani model przekaźnika (taki sam jak w LPF PicaStar), same filtry LPF to klasyka do powielenia z dowolnego projektu.
Jako dekoder pasm pracuje 74LS145, do korelowania włączania filtrów LPF z wybranym BPF zastosowano prostą konfigurację na diodach.
Aktualnie prezentowany moduł nie jest pełnym opracowaniem zawierającym schematy, pomiary, wykresy itd a jedynie płytką pozwalająca w tańszy, szybszy i bardziej zintegrowany sposób rozwiązać problem kompletu filtrów do Piligrima.
Praktyczna realizacja wymaga pewnego doświadczenia w doborze elementów lub wzorowania się na gotowych opracowaniach.

Więcej informacji po praktycznym wykonaniu i przebadaniu modułu. Wszelkie uwagi, szczególnie te krytyczne mile widziane.
Pozdrawiam Adam

Załączone pliki Miniatury

73 Adam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Piligrim - przez SP5NPW - 05-03-2009, 7:33
RE: Piligrim - przez SQ8Z - Wczoraj, 18:08
RE: Piligrim - przez SP5MBM - 10 godzin(y) temu
RE: Piligrim - przez SP6LTP - 4 godzin(y) temu
RE: Piligrim - przez SP5MBM - 2 godzin(y) temu
Odp: Piligrim - przez SQ5STZ - 20-03-2009, 20:25
Odp: Piligrim - przez SQ5NBG - 29-03-2009, 22:39