Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprawny pomiar anten
@ Grzegorz... ta zabawa z rezystorem to taki element edukacji... liczę na to, że inni też czytają to co piszemy bo teraz tu się zrobiło najaktywniej... i można się podciągnąć z pomiarów VNA i przy okazji zobaczyć co dzieje się na liniach transmisyjnych. Można z rezystorem mierzyć szeregowo pojemności i indukcyjności i będzie pełna symulacja.
Ja nie przepadam za antenami wielopasmowymi choć też z nich korzystam. Deltę pionową na 20m mam dopasowaną odcinkiem ćwierćfalowym kabla 75 ohm (zamiast baluna). W terenie mam FD4 zasilaną kablem 300 ohm dzięki czemu unikam wieszania ciężkiego baluna pod anteną i wystawiania go na lata na warunki atmosferyczne. Transformację mam na biurku dzięki czemu nic nie jest już narażone na wilgoć i zmiany temperatur.
Ja też nie potrafię "zapamiętać" na stałe zawężenia zakresu pomiaru na VNA, więc u mnie procedura jest taka, że zaczynam wpierw o zadania zakresu pomiaru, potem wyłączam zbędne informacje na wyświetlaczu które są włączone domyślnie, a potem włączam rodzaj pomiaru który mnie interesuje.
Bardzo mało osób ma wiedzę na temat tego jak korzystać z wykresu Smitha pokazywanego na VNA (i co on obrazuje) a można na jego podstawie łatwo zrobić układ dopasowania LC. Patrząc na wykres wystarczy zrobić dwie zmiany: jedną pojemnością drugą indukcyjnością i jesteśmy w punkcie SWR 1:1. Można to zrobić szybciej niż ATU zrobi setki prób... hi Też bardzo fajnie się to symuluje nawet na antenie.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Poprawny pomiar anten - przez SQ8NYK - 18-09-2012, 11:07

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości