Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAS - urządzenia Minimal Art Session
Super, będzie nas więcej w tym roku. My zrobiliśmy grupą naszą nową konstrukcję na ten rok na 40m z jednym układem scalonym czyli pod klasyfikację w kategorii 3.
Wyszło 66 elementów nie liczymy bloku klucza który ma w sobie też elementy sterowania. W związku z tym liczymy elementy samego TRX. Użyłem w stopniu końcowym IRL520, który jako jeden z nielicznych mosfetów pracuje na CW bez polaryzacji bramki, co daje duży plus przy uruchamianiu i zmniejsza ilość elementów. Tranzystor praktycznie się nie grzeje przy outp. 5W (ma tylko niewielki radiator i jest przykręcony do PCB). Wykorzystując RD16HHF przy ustawianiu większych prądów spoczynkowych muszę je przykręcać do solidnego radiatora co jest kłopotliwe w konstrukcji.
Dlatego szukałem długo optymalnych rozwiązań tak by wszystkie elementy trx były na PCB, proste w montażu.
Ja oprócz tej zespołowej konstrukcji na 40m uruchamiam teraz jeszcze inny trx z jednym układem (U416) w wersji na 80m. Czyli mam plan startowania na dwóch różnych trx na dwóch pasmach.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości