Qrcze...
Aleś mi zabił ćwieka...
Wylutowałem ADT1-6T, TC1-1TX+ i TC4-1TX+...
Pomiary wykazały co następuje...
W przypadku transformatora 1:1 lub też 1:1+1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego równa się indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości.
W przypadku połówki uzwojenia wtórnego indukcyjność wynosi ok. 1/4 indukcyjności uzwojenia pierwotnego.
Dotyczy to zarówno jednego jak i drugiego przypadku (!).
W przypadku transformatora 4:1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego jest równa 1/4 indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości i równa indukcyjności połówki tegoż.
Czyli zgodnie z danymi: link
Delikwenci użyci do doświadczenia:
TC1-1TX+ i ADT1-6T od góry i od dołu czyli oficjalnie według dokumentacji producenta 1:1 i ... tu niespodzianka - według producenta ADT1-6T jest transformatorem 1:1... link
i idzie do kosza... poprawnie pracuje do 125 MHz... a tyle kosztował...
TC4-1TX+ czyli 4:1 albo jak kto woli 1:4
Jako uzwojenie pierwotne przyjmuję uzwojenie z dwoma wyprowadzeniami - strona z dwoma pinami.
Jako uzwojenie wtórne - strona przeciwna, uzwojenie z odczepem w połowie i odpowiednio trzy piny.
W przypadku ADT1-6T widać od dołu co i jak - jeden z pinów środkowych jest pusty...
Edit:
Rysunek płyty czołowej fajny, z wymiarami, ale... to jest obrazek...
Rysuję, mierzę, sprawdzam...
Aleś mi zabił ćwieka...
Wylutowałem ADT1-6T, TC1-1TX+ i TC4-1TX+...
Pomiary wykazały co następuje...
W przypadku transformatora 1:1 lub też 1:1+1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego równa się indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości.
W przypadku połówki uzwojenia wtórnego indukcyjność wynosi ok. 1/4 indukcyjności uzwojenia pierwotnego.
Dotyczy to zarówno jednego jak i drugiego przypadku (!).
W przypadku transformatora 4:1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego jest równa 1/4 indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości i równa indukcyjności połówki tegoż.
Czyli zgodnie z danymi: link
Delikwenci użyci do doświadczenia:
TC1-1TX+ i ADT1-6T od góry i od dołu czyli oficjalnie według dokumentacji producenta 1:1 i ... tu niespodzianka - według producenta ADT1-6T jest transformatorem 1:1... link
i idzie do kosza... poprawnie pracuje do 125 MHz... a tyle kosztował...TC4-1TX+ czyli 4:1 albo jak kto woli 1:4
Jako uzwojenie pierwotne przyjmuję uzwojenie z dwoma wyprowadzeniami - strona z dwoma pinami.
Jako uzwojenie wtórne - strona przeciwna, uzwojenie z odczepem w połowie i odpowiednio trzy piny.
W przypadku ADT1-6T widać od dołu co i jak - jeden z pinów środkowych jest pusty...
Edit:
Rysunek płyty czołowej fajny, z wymiarami, ale... to jest obrazek...
Rysuję, mierzę, sprawdzam...
Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..
Pozdrawiam,
73! Krzysztof SP9XCC
Pozdrawiam,
73! Krzysztof SP9XCC