Schemat wg. Henryka SP2JQR jest poprawny ,co do tranzystora (pnp w.cz) wystarczy coś z serii BC557 lub BC415 jak w oryginale .Zrobiłem swojej wersji 2 TRX + jedną płytke dla znajomego i ruszyły od strzała Filtry 7x7 T2 i T4 to 221 u SP2JQR 217 filtr w modulatorze 7x7 228 . Na schemacie podałem filtry 7x7 231 które wymagają przeróbki bo budując kolejny TRX stwierdziłem że już takowych nie mam a chęć uruchomienia była silniejsza
. Odnośnie błędów SQ6BBA.LAY skupiłem się na ścieżkach i tylko tam znalazłem problem dostając oczopląsu
TRX na bazie schematu Henia działa już 10 lat i kolejny 8 na którym jestem słyszalny na KF .
Powodzenia w uruchamianiu i do usłyszenia na pasmach.
Odnośnie rady SP2JQR co do komutacji zasilania (Zwracam też uwagę na układ komutacji. linia zasilania nadajnika podczas odbioru powinna być połączona z masą i odwrotnie podczas nadawania linia zasilania części odbiorczej powinna być podłączona do masy. Taka komutacja przyśpiesza rozładowywanie kondensatorów przy przechodzeniu z odbioru na nadawanie i likwiduje klikanie)
poprawiony LAY.
. Odnośnie błędów SQ6BBA.LAY skupiłem się na ścieżkach i tylko tam znalazłem problem dostając oczopląsu
TRX na bazie schematu Henia działa już 10 lat i kolejny 8 na którym jestem słyszalny na KF . Powodzenia w uruchamianiu i do usłyszenia na pasmach.
Odnośnie rady SP2JQR co do komutacji zasilania (Zwracam też uwagę na układ komutacji. linia zasilania nadajnika podczas odbioru powinna być połączona z masą i odwrotnie podczas nadawania linia zasilania części odbiorczej powinna być podłączona do masy. Taka komutacja przyśpiesza rozładowywanie kondensatorów przy przechodzeniu z odbioru na nadawanie i likwiduje klikanie)
poprawiony LAY.