To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uSDX
(20-10-2021, 11:29)SP2JQR napisał(a): Problem złej liniowości w bramce jest znany od samego początku. Podobno autor softu miał tabelę korekcyjną, o którą już dawno pytałem tu: http://sp-hm.pl/thread-3992-post-46143.html#pid46143
Prawdopodobnie w kolejnych wersjach została usunięta, bo nie było miejsca w pamięci na inne bajery.
Wiem też, że autor w pierwszych próbach robił modulację w drenie, ale z niej zrezygnował w celu uproszczenia radia.
Wychodzi na to, że trzeba wrócić do pierwowzoru. Wydaje mi się, że jako modulator można też wykorzystać wzmacniacz m.cz. wykonany w klasie D po drobnych przeróbkach.
Moje próby takiej modulacji polegały na bezpośrednim sterowaniu wzmocnionym PWM procesora tranzystora IRF9540. Zatrzymałem się na filtrze, który musi być zrobiony na dużą moc.

Czy masz może kawałek schematu modulacji w drenie?

Wiadomości w tym wątku
uSDX - przez SQ4AVS - 05-12-2020, 14:17

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości