Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Myślę, że to koniec historii. Czemu?
W urządzeniach SDR słychać tak zwany świergot ptaków, które starałem się zredukować lub wyeliminować. Wyjąłem panel falownika i ponownie podłączyłem przewody do innej trasy. W międzyczasie główny przełącznik na przednim panelu, który jest dociskany sprężyną od dołu i od góry, przesunął się na swoje miejsce i wsunął na znajdujący się poniżej panel potencjometru głośności. Tym samym bezpiecznik chroniący wejście jest rozwarty na skutek kontaktu między podłączonym +12V a masą GND.
To byłby drobny problem, ale następnym razem, gdy go włączyłem, okazało się, że Discovery też był uszkodzony, ponieważ się nie logował. Zdemontowałem go z miejsca i najpierw obejrzałem zasilacz. Po włączeniu napięcia zasilającego 5V pobór prądu wyniósł 630 mA (400 mA podczas normalnej pracy). Następnie mierzyłem multimetrem wyłączonym w kilku punktach i ustaliłem zwarcie wejścia +5V i GND. Discovery 8 składa się z ośmiowarstwowej foliowanej płytki drukowanej - jeśli mam szczęście i powierzchnia jest uszkodzona, można ją naprawić (jeśli część jest dostępna). Jeśli nie mam szczęścia, jedna z dodatkowych warstw ma uszkodzenie w miejscu styku przewodu zasilającego i GND.
To jest podejście sprzętowe. Poniżej znajduje się oprogramowanie układowe. Jeśli nie mogę tego naprawić, użyłbym Discovery wbudowanego w analizator anten EU1KY, ale nie ma odpowiedniego oprogramowania, ponieważ programista przestał publikować. Do tej pory używałem w oprogramowaniu wersji 17042018_D, więc kupiłem moduł Discovery.
Więc myślę, że to koniec.
Dziękuję za uwagę, mam nadzieję, że historia będzie pouczająca dla innych.
W miarę zbliżania się świąt życzę wszystkim Wesołych Świąt i owocnego, udanego Nowego Roku!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości