Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Double Bazuka
(25-10-2021, 9:28)SP9FYS napisał(a): Nawiasem mówiąc, bazuka to kolejny przereklamowany wynalazek antenowy.
Przeczytaj ze zrozumieniem lub przyjmij na wiarę tę publikację: https://owenduffy.net/antenna/DoubleBazooka/index.htm.
R.
Czytałem i rozumiem. Ale argument mniej szumi wypadł wyżej od strat 0,1 dB do 0,5 dB, szczególnie że rozpatrywany był model obliczeniowy: "Obliczone wyniki i interpretacje dotyczą tylko modelowanego scenariusza"

SP9LVZ napisał(a):Pozostaje ci jedynie dobrać długość fidera, gdyż on w tym przypadku będzie działał jak linia dopasowująca. Masz analizator jak piszesz, więc możesz dokładnie pomierzyć jakie masz parametry anteny w punkcie zasilania R i X i jak będą się one zmieniać przy zmianie długości linii zasilającej.
No i w tym kierunku będę zmierzał, pomiary zrobiłem na szybko i jeszcze szczegółowo nie analizowałem wyników. Po prostu się zdziwiłem że SWR u kolegów z bazuką był tak nisko a u mnie nie chce wskoczyć, szczególnie że w wielu opisach podane było że warunki antenowe (zawieszenie) są przy tej antenie mniej istotne. I dobrze pracuje już na 3m.
No i liczyłem na to że krótsze końce dopasowujące (przy h155 jako antena) będą działały na korzyść. Fider ma u mnie około 40m.
Na 40-10m będę robił "małą" deltę dlatego na 80m potrzebowałem anteny wybitnie jednopasmowej Wink

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Double Bazuka - przez SP5AQT - 18-07-2011, 18:56

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości