Nawijając po stronie pierwotnej 3 zwoje ( :21 dla przekładni 49) chciałem uzyskać dopasowanie najlepsze w 1.8 i 3.5 bo na tych pasmach mi najbardziej zależy. W zasadzie dla 1:49 (3/21) przyjąć można , że osiągam cel. Jeśli w ogóle cel istnieje. Zaczynałem od zera i dzięki kolegom się dowiedziałem jak to działa. Uruchomiłem tx by praktycznie sprawdzić jak mnie słychać : LZ s9+10 , Mołdawia s9, OK s9, w Polsce mniej więcej S9 - s9+30. Przy mojej lokalizacji anteny, 3-4 m nad dachem na połowie długości drutu ,jakieś 9 m. można liczyć ,że nieźle jest a lepiej może być przy lepszej propagacji. Jeszcze chciałbym zamontować przekaźnik by można było nadawać na 1,8 - za Panów radą. Sprawdziłem przez przelutowanie i to działa. Można polepszyć uziemienie ale rewelacyjnych zmian nie spodziewam się.
Mam nadzieję, że nasza ciekawa korespondencja posłuży innym kolegom chcącym użyć takiej prostej (!) anteny. Te artykuły z linków bardzo ciekawe - choć są różnice w poglądach między nimi. Na 3,5 mam rezonans 3,568 i tam współczynnik 1,09. Skrzynka dostraja do 28. Obliczyłem, że można dołożyć od strony anteny 2-3 zwoje. Ważne też ,że antena jest przez transformator uziemiona od ładunków statycznych. Dalsze zmiany odłożę "na później" . Teraz jeszcze są inne plany i antenowe i domowe.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc, szczególnie SP9TKW i SP9BSL.
VY 73 i do spotkania w eterze.
Mam nadzieję, że nasza ciekawa korespondencja posłuży innym kolegom chcącym użyć takiej prostej (!) anteny. Te artykuły z linków bardzo ciekawe - choć są różnice w poglądach między nimi. Na 3,5 mam rezonans 3,568 i tam współczynnik 1,09. Skrzynka dostraja do 28. Obliczyłem, że można dołożyć od strony anteny 2-3 zwoje. Ważne też ,że antena jest przez transformator uziemiona od ładunków statycznych. Dalsze zmiany odłożę "na później" . Teraz jeszcze są inne plany i antenowe i domowe.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc, szczególnie SP9TKW i SP9BSL.
VY 73 i do spotkania w eterze.