Wydaje mi się , że u mnie 1:49 jest lepszy ale i w jednym i drugim (1:69) przypadku jest na poziomie 1.1 i występuje na 3,600 . Wyżej nie ma rezonansów jak na wspomnianym pdf-ie. Do czego z resztą się bardzo nie przykładam. Wnioskuję, że długość KD jest odpowiednia, chyba, że zmieni się jak odepnę p-wagi. U mnie KD wisi na wys. ok. 10 minus zwis. Sądzę, że teraz trzeba dać przełącznik i badać odczepami na transformatorze. A jak zrobiony masz ten transformator na pierścieniu? Po przełożeniu wnoszę ,że jest to w formie autotransformatora (3 zwoje wspólne skręcone razem i dalej już jednym drutem do 24) tak? Może trzeba dać 4 zw. razem i dalej 32 do obciążenia anteną ( też będzie 1:64) albo 28 i będzie 1:49. Swoją drogą 8 zwojów różnicy daje skok transformacji od 49 do 64. Jest w czym wybierać.
Chyba tak, widząc te wykresy na NanoVna. Gdyby 160-80-40 było dobrze działające to byłbym zadowolony. Nawet 40 niekonieczna. Porównywałem sygnały z GP7 na 40 i z mojego KD. Raporty prawie identyczne , z S-metra oczywiście i z ATU transceivera. Może jest minimalna kierunkowość.
Chyba tak, widząc te wykresy na NanoVna. Gdyby 160-80-40 było dobrze działające to byłbym zadowolony. Nawet 40 niekonieczna. Porównywałem sygnały z GP7 na 40 i z mojego KD. Raporty prawie identyczne , z S-metra oczywiście i z ATU transceivera. Może jest minimalna kierunkowość.