Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Robię sobie ATU
Witam!

Upały osłabiły chyba mój racjonalizm ale dziś jest przyjemne 16 stopni i doznałem małego olśnienia w sprawie obejścia w ATU.

Ale mówiąc poważnie, jak przyjrzeć się konstrukcji ATU, to widać, że wszystkie przekaźniki odpowiedzialne za dołączone pojemności korygujące są w pozycji rozłączonej a wszystkie odpowiedzialne za indukcyjności korygujące są w pozycji zwartej.

W ten sposób wejście jest połączone wprost z wyjściem i nie jest to wprawdzie oddzielny przekaźnik ale połączenie jest.

Oczywiście, takie obejście jak w ATU nie jest obejściem idealnym, zwora ma ok. 10cm długości, wtrącone dziesiątki miliomów styków przekaźników indukcyjności i jakaś pojemność rozproszona.

Nie pamiętam już źródła ale ktoś zrobił takie pomiary i konstatacja była taka, że zarówno wtrącona indukcyjność jak i pojemność rozproszona nie są większe niż najmniejsza użyta indukcyjność i pojemność korygująca ale niemniej są istotnie mierzalne.
Te szczątkowe elementy wtrącone zapewne nie mają znaczenia na większości pasm i można założyć, że neutralne położenie ATU to obejście.

Przy tej okazji przyszło mi do głowy aby setup skrzynki uzupełnić o dodatkową funkcjonalność polegającą na ustawieniu skrzynki w wybranej konfiguracji po włączeniu zasilania. W ten sposób system byłby gotowy do pracy na najczęściej używanym paśmie, oczywiście tą wybraną konfiguracją może być stan podstawowy czyli obejście.

L.J.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Robię sobie ATU - przez SP6FRE - 12-08-2021, 20:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości