05-08-2009, 20:26
Witam Szanownych Kolegów,
masz rację Romku! Ja jedynie napisałem o tym, co większość Kolegów, pewnie też będzie mogła zobaczyć na swoich przyrządach pomiarowych.
A co się tyczy filtrów wejściowych, to stosowanie popularnych elementów SMD jest jedynie rozsądnym kompromisem, a nie wyjściem najlepszym z możliwych. To właśnie Ty, zbliżyłeś się do ideału, stosując cewki strojone wkręcanymi "karbonylkami" i mające do towarzystwa kondensatorki ze styrofleksu
W przypadku innych Kolegów (i moim również) zostały zastosowane elementy "dla ludu". Nie koniecznie idealne, ale też całkiem niezłe. Ja wykorzystałem posiadaną od dawna płytkę, zaprojektowaną pod SMD i pierścionki, a inni wykonają od początku to, co najłatwiej zdobyć, bez TRAGICZNEGO pogorszenia parametrów - słowem - rozsądny kompromis.
Pozdrawiam serdecznie mojego ulubionego gawędziarza eterowego, Romka SP5AQT i pozostałe Koleżeństwo.
Robert SP3RAF
masz rację Romku! Ja jedynie napisałem o tym, co większość Kolegów, pewnie też będzie mogła zobaczyć na swoich przyrządach pomiarowych.
A co się tyczy filtrów wejściowych, to stosowanie popularnych elementów SMD jest jedynie rozsądnym kompromisem, a nie wyjściem najlepszym z możliwych. To właśnie Ty, zbliżyłeś się do ideału, stosując cewki strojone wkręcanymi "karbonylkami" i mające do towarzystwa kondensatorki ze styrofleksu
W przypadku innych Kolegów (i moim również) zostały zastosowane elementy "dla ludu". Nie koniecznie idealne, ale też całkiem niezłe. Ja wykorzystałem posiadaną od dawna płytkę, zaprojektowaną pod SMD i pierścionki, a inni wykonają od początku to, co najłatwiej zdobyć, bez TRAGICZNEGO pogorszenia parametrów - słowem - rozsądny kompromis. Pozdrawiam serdecznie mojego ulubionego gawędziarza eterowego, Romka SP5AQT i pozostałe Koleżeństwo.
Robert SP3RAF