Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Double Bazuka
Nie ma tu złych intencji z mojej strony tym bardziej agresji a jedynie próba, patrząc na zawartość wątku - "odbrązowienia pomnika" . Parę miesięcy temu wypowiedziałem się na temat tej anteny, wrzuciłem link do strony cytowanej powyżej, ale chyba nikt lub prawie nikt nie próbował - podejrzewam, wyciągnąć jakichkolwiek wniosków. Smutna konstatacja: metoda "naucznogo tyka" króluje.
----------------------
Większa szerokopasmowość anteny w porównaniu z klasycznym dipolem związana nie jest z większą średnicą ramion lecz jej konfiguracją.
Wg krążącego przekonania, poszerzenie pasma z niskim swr jest skutkiem relatywnej kompensacji reaktancji wokół częstotliwości rezonansowej przez pojemność przewodu wewnętrznego do płaszcza (ekranu) na odcinku gdzie ramiona są zbudowane z koncentryka. Tymczasem odbywa się to wskutek zwiększonych strat w tych ramionach stanowiących linię zasilającą w stosunku do klasycznego dipola. Wykazano to w cytowanym linku.
Na marginesie. sztuczkę z "poprawianiem" swr metodą celowego wprowadzania strat opanowali i stosują od dawna komercyjni producenci anten stosując drut stalowy (linkę) na promienniki.
Aby zwiększyć szerokopasmowość anteny przez zwiększenie średnicy ramion dipola, antena musi mieć naprawdę małą smukłość --> dipol Nadienienki.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Double Bazuka - przez SP5AQT - 18-07-2011, 18:56

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości