Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAS - urządzenia Minimal Art Session
Ja zarezerwowałem na przygotowania do MAS dużo wiecej czasu do przetestowania różnych rozwiązań, w tym wykorzystania mosfeta jako generator na drugiej bramce i demodulator rx jednocześnie. Niestety takie rozwiązanie nie było dla mnie zadawalające. To co zaprezentowałem powyżej jest kompromisem pomiędzy założeniami które sobie postawilem: stabilny tx o mocy 5W, odbiornik o takiej czułości, by odbierać słabe sygnały, czyli zachowanie użyteczności układu. Na 40m musiała powstać druga konstrukcja ze względu na wykorzystanie rezonatorów w generatorze. Największym problemem w obu urządzeniach było uzyskanie shift do pracy CW, ale udało się... jako że trx mam już dopracowane i pełni funkcjonujące, to teraz bedzie czas na eksperymentalny układ lampowy. Potwierdzam, że konstrucje MAS, jeśli chcemy zminimalizować ilość elementów są bardzo wymagające i projektując samemu takie urządzenie trzeba mieć dużo doświadczenia. Mnie nie interesowało powielenie znanych już rozwiązań tylko zaprojektowanie, przetestowanie i wykonanie całości od początku.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości