Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
synteza trojak
(27-04-2021, 12:39)SP8GPQ napisał(a):
(27-04-2021, 10:18)SP3JDZ napisał(a): Proponuję zmieniać krokowo IF co 100Hz (lub 50Hz) aż uzyskasz jednakową barwę dźwięku na obydwu wstęgach.

pozdrawiam
Witek.
Dziękuje . Nie bardzo wiem jak mam to zmienić ? W trakcie ustawiania odstępu w setupie? Prosił bym bardziej łopatologicznie i z góry dziękuję . Mam instrukcję "Trojaka" w pdfie .
I jeszcze jaki odstęp ustawić pilotów . Z obrazka na początku instrukcji wynika , ze powinien być 3kHz ale tyle nie da się ustawić . Max to 2,5kHz.

IF zmieniasz w setupie. Tak, jak ustawiłeś IF na 9000kHz tak samo ustawiasz na 9000,1kHz i słuchasz, czy jest lepiej, czy gorzej. Jak lepiej, a jeszcze nie jest dobrze, to zmieniasz na 9000,2. Jak jest gorzej, to zmieniasz na 8999,9 i słuchasz. W ten sposób dojdziesz do równowagi pomiędzy wstęgami.
Jeśli dobrze pamiętam, to 1700Hz (u Ciebie jest tyle) to odstęp pilotów od częstotliwości środkowej filtru. Czyli pomiędzy pilotami u Ciebie jest 1700 razy dwa czyli 3,4kHz.
Nie wiem, czy masz skalibrowany generator, bo Twoje kłopoty mogą z tego wynikać.

pozdrawiam
Witek.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
synteza trojak - przez SP9SPV - 25-04-2019, 23:06

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości