Nazwałem się aktywnym użytkownikiem ponieważ przy pomocy tego radia zrobiłem około 5 tys qso. Na początku uBitx leżał na stole i robiłem łączności, potem zapakowałem do pudełka i zacząłem modyfikacje. Mniej więcej trzeciego dnia przeszedłem na program KD8CEC bo tylko ten program na początku dawał możliwość użycia CAT. Do pudełka wrzuciłem hub USB, i moduł USB-audio. Zrobiłem niezależny tor audio i filtr wg HI-PER-MITE ze środkową 700 Hz. Zmieniłem wyświetlacz na Nextion. Po różnych eksperymentach z torem nadawczym podążyłem w głównej mierze za Allison KB1GMX. Wg Allison 2N3904 przy rosnącym prądzie traci pasmo i wzmocnienie a z 2N2222 jest odwrotnie. Krytyczną zmianą okazała się wymiana Q90, nie miałem tranzystora zastosowanego przez Allison, włożyłem BFS17 ustalając prąd na 10 mA i działa rewalacyjnie. Używając zasialacza 12V optymalizowałem układ na moc wyjściową 10-12W na wszystkich pasmach, tylko 7MHz dawało trochę więcej. Niedawno przeszedłem na chiński zasilacz 12V/10A z możliwością regulacji +-10%. Okazało się że przy 13,2V radio jest niestabilne, 13,2V zostawiłem na PA a na resztę obniżyłem przy pomocy trzech szeregowo połączonych diód. Ponieważ jest stabilnie nic więcej nie robiłem, moc wzrosła do przedziału 10-15W, najgorzej 60m najlepiej 40 i 20m, pozostałe po środku. Radio działa bezproblemowo z programami do emisji cyfrowych. Ma trochę za ślamazarną pętlę w sterowniku co trochę utrudnia pracę w zawodach CW ale to oddzielny temat.
Pozdrawiam, Mirek
Zrobiłem nieprawdziwe wrażenie że trzeba się strasznie napracować żeby tym radiem robić łączności. Łączności można robić natychmiast po podłączeniu anteny i zasilania. Ja to radio kupiłem żeby się pobawić i się pobawiłem. To że znacznie podniosłem jego funkcjonalność to inna sprawa.
Pozdrawiam, Mirek
Pozdrawiam, Mirek
Zrobiłem nieprawdziwe wrażenie że trzeba się strasznie napracować żeby tym radiem robić łączności. Łączności można robić natychmiast po podłączeniu anteny i zasilania. Ja to radio kupiłem żeby się pobawić i się pobawiłem. To że znacznie podniosłem jego funkcjonalność to inna sprawa.
Pozdrawiam, Mirek