wyskoczyłem na dwór i przedłużyłem mojego lw do ok. 40 m. Jak pomierzyłem ten drut to mi wyszło , że na 1,88 ma swr 1,0 . na 3.5 ok. 12 (dwanaście). A powinno być..?. Wisi w skrócie mówiąc byle jak. Doszedłem do tego, że aby to miało sens, trzeba zrobić tak, by początek był w shacku i by to nie wisiało jak super prowizorka tylko jak long wire radiostacji. Musi być na to cieplej. Witku , ilustracje pomiarów świetne. Wnioski: trzeba wybudować dobre uziemienie, skoro brak warunków na p-wagi, antenę porządnie powiesić. Nie wiem też czy nie należy iść w stronę nierezonansowych drutów i skrzynki ręcznej.
Piotrze, dziękuję za podpowiedzi. Witku, jak dopasowujesz się do uziemienia czyli CO? Czy masz w.cz. chodzące po wszystkim co metal albo tv? To zainteresuje pewnie parę osób z naszych. Jak zrobię coś więcej - napiszę.
Piotrze, dziękuję za podpowiedzi. Witku, jak dopasowujesz się do uziemienia czyli CO? Czy masz w.cz. chodzące po wszystkim co metal albo tv? To zainteresuje pewnie parę osób z naszych. Jak zrobię coś więcej - napiszę.