17-03-2021, 14:51
(17-03-2021, 8:28)SP5GNW napisał(a): Zima za nami a potrzeby pozostały. Przedłużyłem tę antenę do 27 m. Pozostałe elementy zostały bez zmian: w pionie ok. 10 m. reszta poziomo, p-wagi 2 szt. po 20.20, uziemienie w miejscu przyłączenia kabla zasilającego RG58 (oplot do p-wag a wszystko razem do uziemienia) i środek kabla do cz. pionowej. Te wyniki pomiaru wskazują , że dużego sensu to nie ma. Małego też.
Mam pytanie. Jak praktycznie rozwiązujecie koledzy potrzebę posiadania anteny na pasma 1,8 i 3,5. B. mała przestrzeń do dyspozycji i nie mogę mieć zbyt wiele anten. Pozostałe pasma są rozwiązane. Tylko te leżą odłogiem. Nawet opisy anten , książki unikają anten na 1,8. Marzą mi się raczej dx-y a nie tylko europejskie.
40 m. zmieści się w tej konfiguracji ale więcej lepiej nie.
Wszystko zależy od tego ile miejsca masz na zamontowanie anteny. U mnie siłą rzeczy jest LW 20,5m bo większy się nie mieści.
Antena działa jako tako ze skrzynką, a bez skrzynki tylko na 21MHz.
Polecałbym Ci ENDFED w wykonaniu kol. SQ8ERS
A jak lubisz eksperymenty to spróbuj wykonać endfeda na 160m, tylko trochę nawijania cewki Cię czeka

Trzeba mieć na uwadze to co napisał kol. SP9FKP - "fizyki nie oszukasz"; ona będzie działać.. pytanie jak skutecznie?
Moje doświadczenia z LW i ENDFEDem wskazują że endfed wypada nieco lepiej. I do niego skrzynki nie potrzebujesz (oprócz trafa na początku drutu ).