Zima za nami a potrzeby pozostały. Przedłużyłem tę antenę do 27 m. Pozostałe elementy zostały bez zmian: w pionie ok. 10 m. reszta poziomo, p-wagi 2 szt. po 20.20, uziemienie w miejscu przyłączenia kabla zasilającego RG58 (oplot do p-wag a wszystko razem do uziemienia) i środek kabla do cz. pionowej. Te wyniki pomiaru wskazują , że dużego sensu to nie ma. Małego też.
Mam pytanie. Jak praktycznie rozwiązujecie koledzy potrzebę posiadania anteny na pasma 1,8 i 3,5. B. mała przestrzeń do dyspozycji i nie mogę mieć zbyt wiele anten. Pozostałe pasma są rozwiązane. Tylko te leżą odłogiem. Nawet opisy anten , książki unikają anten na 1,8. Marzą mi się raczej dx-y a nie tylko europejskie.
40 m. zmieści się w tej konfiguracji ale więcej lepiej nie.
Mam pytanie. Jak praktycznie rozwiązujecie koledzy potrzebę posiadania anteny na pasma 1,8 i 3,5. B. mała przestrzeń do dyspozycji i nie mogę mieć zbyt wiele anten. Pozostałe pasma są rozwiązane. Tylko te leżą odłogiem. Nawet opisy anten , książki unikają anten na 1,8. Marzą mi się raczej dx-y a nie tylko europejskie.
40 m. zmieści się w tej konfiguracji ale więcej lepiej nie.