To chyba już prawie wszystko zostało powiedziane,.... z moich doświadczeń wynika, że do LNB da się wcisnąć rezonator, ale generator miniaturowy to nie wiem czy się wciśnie. Myślę że w takim przypadku użycia TCXO lepiej chyba sygnał podać z zewnątrz, TCXO by było w stabilnych warunkach termicznych w domu. Nie robiłem jeszcze takiego testu, by zamiast sygnał z zewnętrznego generatora DDS - PLL podać sygnał z generatora na rezonatorze kwarcowym który będzie np. w domu w stabilnych warunkach termicznych. Generator z GPS mam i to już testowałem, ale na rezonatorze jeszcze nie zdążyłem zrobić.... Chodzi mi o to że generator kwarcowy powinien mieć czystszy sygnał niż generator DDS - PLL, na co zwraca uwagę Rafał.
Przed wczoraj mieliśmy z kolegami dłuższą łączność w małej grupie na QO-100. Włączyłem wcześniej zasilanie do mojego LNB z rezonatorem w środku przy temperaturze na zewnątrz ok. -7C. Po około 15 minutach "dojechał" do swojej "stabilnej" częstotliwości w tej temperaturze i dało się już spokojnie pracować. Wniosek z tego, że LNB z rezonatorem w środku powinien być stale zasilany 24 h na dobę (tak jak to jest przy TV SAT), to nie trzeba czekać na początkowe ustabilizowanie się. Późniejsze zmiany termiczne stabilności częstotliwości są tak jak pisałem wcześniej związane głównie z operacją termiczną Słońca na LNB.
Do spotkania na QO-100.
Przed wczoraj mieliśmy z kolegami dłuższą łączność w małej grupie na QO-100. Włączyłem wcześniej zasilanie do mojego LNB z rezonatorem w środku przy temperaturze na zewnątrz ok. -7C. Po około 15 minutach "dojechał" do swojej "stabilnej" częstotliwości w tej temperaturze i dało się już spokojnie pracować. Wniosek z tego, że LNB z rezonatorem w środku powinien być stale zasilany 24 h na dobę (tak jak to jest przy TV SAT), to nie trzeba czekać na początkowe ustabilizowanie się. Późniejsze zmiany termiczne stabilności częstotliwości są tak jak pisałem wcześniej związane głównie z operacją termiczną Słońca na LNB.
Do spotkania na QO-100.