Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Szukam pomocy w skonfigurowaniu trx-a RS928 Plus do pracy emisjami cyfrowymi. Na komputerze z systemem operacyjnym Win7 32-bitowym zainstalowałem program WSJT. Po podłączeniu trx-a do portu USB w menedżerze urządzeń pojawił się komunikat błędnie zainstalowanego urządzenia. Dokonałem aktualizacji sterownika portu z dostępnych w moim komputerze sterowników. Wybrałem sterownik STM (taki posiadałem z racji wcześniejszej instalacji STM32 ST Link Utility).Po aktualizacji sterownika urządzenie, bez błędu, pojawiło się jako STMicroelektronics Virtual Com Port. Po dokonaniu odpowiednich zmian w ustawieniach programu WSJT pojawiły się na wodospadzie i w oknie aktywności RX zdekodowane ramki sygnałów od korespondentów. Testy CAT-a i PTT wypadły pomyślnie – trx prawidłowo reagował na dyspozycje z komputera. Radość nie trwała długo, bo po zainicjowaniu wywołania CQ TRx przeszedł w stan nadawania, lecz bez efektu nadawania zmodulowanego sygnału do anteny. Kilka godzin spędzonych na lekturze związanej z moim problemem nie dało oczekiwanych rezultatów. Może komuś udało się z sukcesem skonfigurować RS928 Plus do prowadzenia łączności emisjami cyfrowymi. Najprawdopodobniej mój kłopot jest związany z brakiem sterownika, dedykowanego do tego urządzenia lub błędnych zapisów konfiguracyjnych w menu trx-a. Będę zobowiązany za ewentualne wskazówki w rozwiązaniu problemu, za co z góry dziękuję.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver wg. M0NKA - przez SQ7GVU - 07-04-2014, 19:41

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości