1 Piotrze zamieszczam schemat blokowy jak ja to widzę. Co do komplikacji to raczej niezadużo większa niż sp5ww. I i Q wykorzystać też w nadajniku jak już mamy przesuwniki, poprawimy też wytłumienie wstęgi bocznej w nadajniku. Co do rodzaju przesuwnika to polecam ze schematu 1,2 na 4 wzmacniaczach wytłumienie wstęgi bocznej min 38dB, tolerancja jeden procent elementów co po dodaniu filtru kwarcowego powinno dać naprawde ekstra wynik. Rysunki 3,4,5 przedstawiają układ dla I i Q na 6 wzmacniaczach operacyjnych a od razu pokazują dlaczego go nie warto robić (rysunek 5). Rysunki 2 i 5 pokazują analizę Monte Carlo dla jedno procentowej tolerancji elementów przesuwnika fazowego i wytłumienie wstęgi bocznej. Schemat blokowy może niezbyt czytelny ale w sumie widać o co mi chodzi. Zaleta dodatkowo możno zrobić arw na if.
2 Henryku a jakich kwarców używałeś w miniyesie, bo jak ja robiłem filtry kwarcowe to niestety producent kwarcu okazywał się ważny (odpowiednią wartość częstotliwości kwarcu można uzyskać dla różnych wartości zastępczych l i c kwarcu).
3 hm_dipol, Heńku zobacz o co mi chodzi z tą homodyną i spójrz na przesuwniki miniyesa i te ze schematów poniżej, różnica zauważalne. My nie potrzebujemy tak dobrego tłumienia wstęgi jak w Piligrimie bo mamy jeszcze co nieco wytłumienia wstęgi w filtrze kwarcowym. Jak filtry kwarcowe się liczy, obciąża odpowiednimi impedancjami to działają naprawde dobrze, znacznie gorzej jak używa się kwarców biorąc pod uwagę tylko ich częstotliwość na obudowie.
2 Henryku a jakich kwarców używałeś w miniyesie, bo jak ja robiłem filtry kwarcowe to niestety producent kwarcu okazywał się ważny (odpowiednią wartość częstotliwości kwarcu można uzyskać dla różnych wartości zastępczych l i c kwarcu).
3 hm_dipol, Heńku zobacz o co mi chodzi z tą homodyną i spójrz na przesuwniki miniyesa i te ze schematów poniżej, różnica zauważalne. My nie potrzebujemy tak dobrego tłumienia wstęgi jak w Piligrimie bo mamy jeszcze co nieco wytłumienia wstęgi w filtrze kwarcowym. Jak filtry kwarcowe się liczy, obciąża odpowiednimi impedancjami to działają naprawde dobrze, znacznie gorzej jak używa się kwarców biorąc pod uwagę tylko ich częstotliwość na obudowie.