To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik lampowy na 7 MHz z filtrem eletromechanicznym
Obserwuję Twoje zmagania z RX-em lampowym i jeśli pozwolisz, mam parę uwag:
1. Lampy EF80 zamienić na EF89 - wystarczające, stabilne wzmocnienie na w.cz i na 500kHz i skuteczna, odsłuchowo lepsza ARW. Lampy o wyższym nachyleniu: EF85, EF183, E180F, kaskody triodowe, może korzystniejsze, ale w pracy na 20 - 150MHz. ARW i RRW odłączyć od
ostatniego stopnia p.cz.
2. Modyfikacja detektora w ten sposób że napięcie BFO dostarczane do środka uzwojenia filtru i odrzucone 2x18pF i 2x1K i 100n, S1 ECC83 - rezystor 1M wymienić na ok. 1k, celem dopasowania impedancji detektora. Będzie większa skuteczność detekcji.
3. Filtr włączony prawidłowo, z tym że:
a. Podzielić pojemności wejściowe i wyjściowe i dać pojemności stałe = 60pF i trimer ok. 10-60pF celem dostrojenia na max.
b. Nie dawać obwodu rezonansowego w anodzie przed filtrem, tylko dławik ok. 2.5mH, ale ma to być dławik do pracy na w.cz.
najlepiej coś tam nawinąć na odpowiednim pierścionku ferrytowym, (kiedyś to był materiał F82 lub F2001).
4. Ja bym zrezygnował z rezystora 1M na potencjometr montażowy 2M5 przy ECC83 i z ew. zastosowania kaskody w stopniu w.cz. Myślę też że przy 3 do 5-biegunowym filtrze wejściowym swobodnie można wykonać odbiornik do pasma 20m włącznie. Kiedyś pracując na "wojennym"
AR88 z podobną pośrednią, ale dobrymi obwodami wejściowymi w.cz. nie zauważałem "lustrzanek"

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości