Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA45W z Chin
Musisz nawinąć jedną lub drugą wersję transformatora i sprawdzić jak ci się zachowuje wzmacniacz pod kątem równomierności i wartości wzmocnienia oraz stabilności w zależności od użytych tranzystorów i pasm na jakie ma być użyty. W kolektorach (drenach) w stopniach sterujących jest więcej zwoi, na bazy (bramki) idą mniejsze ilości zwoi, w stopniu końcowym jest odwrotnie w kolektorach (drenach) jest mniej zwoi a do anteny więcej. Chodzi o dopasowanie do impedancji wej/wyj. poszczególnych stopni. Trzeba dobrać zarówno wielkości przekładni jaki i ilości zwoi do tych przekładni, we wzmacniaczach małej mocy najczęściej są to 16/1 czyli 4/1 zw. i 1/16 czyli 1/4 zw. Nie zawsze da się wszystko powielić jak inni zrobili. Trzeba nieco inwencji twórczej i prób własnych rozwiązań, co niesie za sobą walor edukacyjny. Ze wzmacniaczami mocy tak jest, że trzeba wiele godzin spędzić na testach żeby prawidłowo pracowały. W moim tekście jest kilka informacji jakie zmiany w schemacie wprowadziłem, by pracował dla mnie zadowalająco. Ja dodatkowo zmieniłem typy tranzystorów w tym wzmacniaczu. Dotyczy to również wartości rezystorów polaryzujących bazy tranzystory, by miały właściwe prądy spoczynkowe, w kilku wersjach dostępnych schematów do tego wzmacniacza są wpisane nie prawidłowe wartości.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PA45W z Chin - przez SP0X - 18-05-2020, 23:55

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości