Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
I ja popracowałem na HUSARKU DSP w zawodach.
soft 26062019_D
N1MM + CAT + sterowanie kluczem bezpośrednio z linii DTR + sztorc + łopatki.
Bardzo dobry odsłuch
Ale mam kilka uwag.

Po połączeniu się Husarka z Komputerem - nie da się za bardzo skorzystać z łopatek podłączonych do radia - działają, ale procesor ma widocznie co innego do roboty bo czasem zapomina że ktoś na tych łopatkach nadaje. Prośba dla programisty... niech procek nic innego wtedy nie robi tylko słucha łopatek i kluczuje! W praktyce nie da się nadawać gdy aktywny jest CAT. Konieczne jest użycie zewnętrznego klucza. A i to czasem powoduje czkawkę.
Bez łopatek w zawodach jest trudno, często trzeba coś dodać, zapytać.

Czy da się automatycznie ustawiać środek filtru? Ja słucham z offsetem ustawionym na 500 Hz, gdy zawężam filtr do 100-200 Hz to mam wrażenie, jego środek nadal jest na 700 Hz

CW-DelBK zmienia się co 1mS - powinno co 50 mS

Pamięci CW - zawsze byłem przyzwyczajony programować je z klucza - nie wiem czy da się tak w nowszej wersji.

spectrumLine dla CW rewelka !!!! ale dodałbym 'regulację poziomu składowej stałej" - tak to nazwę - dla 9dBV i wysokim tle ma się ochotę mocno obniżyć wykres. Przydała by się jeszcze szerokość 5kHz i 2kHz - nie śmiać się! Stacje CW są często co 100 Hz!

Brakuje zero bit.

delta f powinna dać się ustawić na 0.

Na koniec... Janusz, Tomasz - bardzo, bardzo dobre radio !!!

Jeszcze dodał bym taką sztuczką aby można było ustawić że nadajnik będzie nadawał nie tam gdzie jest ustawiony, ale z przesunięciem zdefiniowanym. Na przykład jeśli się ustawię na 3550 to on nadaje na 4549.9 OPs CW wiedzą o co chodzi :-)

EDIT
... - oczywiście powinno być 3549.9
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
HUSAREK DSP - przez SP5BMP - 30-08-2016, 20:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości