Witam
W zeszłym roku byłem w tym sklepie firmowym i tasm o takiej grubosci nie było.
Pojawila się dopiero możliwość kupna po rozmowie telefonicznej SP6DCO ze sprzedawca.
DJ0ABR wkorzystal dwa plaskowniki o grubości 15mm.
Takie grubości sa wystarczające ,co pokazuje przykład DJ0ABR.
Te 15 mm można zlutować na plycie elektrycznej .
Calosc jest lzejsza!
Wymienik DJ0ABR jest super.
Moim zdaniem 20mm , o których napisał Grzegorz, to jest za grube!
Dwie zlutowane plyty beda wazyly ok 10kg !
Bliskie spotkanie stopy ,ze spadajacym z biurka takim ciężarem, dobrze skończy się nie może.
Jak takie grube lutowac? Na czym?
Ja trzymałbym się rozwiązania DJ0ABR-a i zapytalbym sprzedawcy ,czy maja tasmy o grubości 15mm,
chyba ze przymocujemy do tych 5kg ( o których napisał SP6DCO ) jakiś wymiennik(kompletny modul ) z :chlodnica , pompka i wentylatorem.
Nie ma obawy , ze cos się stanie z LDMOS-em jak ten modol odbierający cieplo ulegnie awarii a zastosowana tasma miedziana będzie miała mniejsza grubość , dlatego ze automatyka wylaczy wzmacniacz po przekroczeniu zadanej temperatury granicznej wymiennika!!
Dobranoc , SP6FPH-Jozek.
P.S. Radiatory wykonane z miedzi sa badzo ciężkie.Wiem o czym pisze, ponieważ mam PA od Nardeux-a na miedzianym radiatorze.
Dodam jeszcze ze moje PA, którego zdjęcia zamiescilem na poprzedniej stronie wazy pod 30kg,radiatory wykonane sa z materialu o dużej gestosci, sa badzo ciężkie.To zupełnie inne roawiazanie ,inny technologia odprowadzania ciepla.
Przypomnialem sobie rozmowe pomiędzy DL6OCD i Pawlem SP7SP.Mowa była o wodnym sposobie odprowadzenia ciepla i wymienniku na którym umocowany jest LDMOS.
Plyta na której jest zamocowany tranzystor nie powinna być gruba!!
Powinna być cienka!
Nie pamiętam argumentacji jak przedstawil DL6OCD.
Pawel podziekowal za informacje i dodał ze człowiek uczy się cale zycie.
A wiec scianka wymiennika i plyty (membrana wymiennika ) jak najciensze!
W zeszłym roku byłem w tym sklepie firmowym i tasm o takiej grubosci nie było.
Pojawila się dopiero możliwość kupna po rozmowie telefonicznej SP6DCO ze sprzedawca.
DJ0ABR wkorzystal dwa plaskowniki o grubości 15mm.
Takie grubości sa wystarczające ,co pokazuje przykład DJ0ABR.
Te 15 mm można zlutować na plycie elektrycznej .
Calosc jest lzejsza!
Wymienik DJ0ABR jest super.
Moim zdaniem 20mm , o których napisał Grzegorz, to jest za grube!
Dwie zlutowane plyty beda wazyly ok 10kg !
Bliskie spotkanie stopy ,ze spadajacym z biurka takim ciężarem, dobrze skończy się nie może.
Jak takie grube lutowac? Na czym?
Ja trzymałbym się rozwiązania DJ0ABR-a i zapytalbym sprzedawcy ,czy maja tasmy o grubości 15mm,
chyba ze przymocujemy do tych 5kg ( o których napisał SP6DCO ) jakiś wymiennik(kompletny modul ) z :chlodnica , pompka i wentylatorem.
Nie ma obawy , ze cos się stanie z LDMOS-em jak ten modol odbierający cieplo ulegnie awarii a zastosowana tasma miedziana będzie miała mniejsza grubość , dlatego ze automatyka wylaczy wzmacniacz po przekroczeniu zadanej temperatury granicznej wymiennika!!
Dobranoc , SP6FPH-Jozek.
P.S. Radiatory wykonane z miedzi sa badzo ciężkie.Wiem o czym pisze, ponieważ mam PA od Nardeux-a na miedzianym radiatorze.
Dodam jeszcze ze moje PA, którego zdjęcia zamiescilem na poprzedniej stronie wazy pod 30kg,radiatory wykonane sa z materialu o dużej gestosci, sa badzo ciężkie.To zupełnie inne roawiazanie ,inny technologia odprowadzania ciepla.
Przypomnialem sobie rozmowe pomiędzy DL6OCD i Pawlem SP7SP.Mowa była o wodnym sposobie odprowadzenia ciepla i wymienniku na którym umocowany jest LDMOS.
Plyta na której jest zamocowany tranzystor nie powinna być gruba!!
Powinna być cienka!
Nie pamiętam argumentacji jak przedstawil DL6OCD.
Pawel podziekowal za informacje i dodał ze człowiek uczy się cale zycie.
A wiec scianka wymiennika i plyty (membrana wymiennika ) jak najciensze!